PARGA

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

ŠARMANTNA PARGA JE SAVRŠENI LETNJI GRADIĆ!

Parga je gradić na Jonskom moru, u oblasti Epir, između Igumenice i Preveze, preko puta Krfa a do nje se stiže veoma brzo od grčke granice zahvaljujući novom auto-putu (oko 3 sata putovanja), 60 km južno od Janjine. Obeležje mesta je i Venecijanska tvrđava prvi put sagrađena u 11. veku a zatim više puta rušena i ponovo građena. 

POGLED NA PARGU SA TVRĐAVE

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

Ovaj šarmantni kopneni gradić više liči na ostrvo zbog svoje arhitekture – sve je smešteno po nivoima i na blago brdovitom terenu. Kada dođete u Pargu prvo što će vas iznenaditi je koliko ovaj grad izgleda urbano i puno turista. Doduše, ne samo da izgleda nego u jednom terminu zna da bude i do 11 000 turista. Naši vodiči će vam tom prilikom reći da ima mnogo stranaca, Engleza, Nemaca, Italijana i Šveđana, dok Srba ima oko 10%. Ipak, vi ćete sigurno samo srpski jezik čuti, a kako i zašto ostaće večna misterija. Što se tiče grada, ne može se reći da li je Parga lepša preko dana ili uveče. Preko dana različite boje kuća, brodića, cveća i šarenih prostirki po bedemima daju životnost ovom mestu. Sa druge strane, svi restorani, kafići i barovi, mnogi i sa terasama na vrhu kuća, svoj pun potencijal ispunjavaju noću kada upale svetla. Parga noću toliko svetli, da ćete u uskim ulicama zaboraviti da je pao mrak.

PARGA U SUTON

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

Glavno šetalište nalazi se tik pored mora, uz gradsku plažu Krioneri. Na šetalištu se nalazi veliko sidro i tako ga možete prepoznati. A ukoliko želite da obiđete sam centar grada, znajte da se za tu tačku uzima crkva.

SIDRO U PARGI

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

Što se tiče gradske plaže, ona je peščana sa šljunkom na ulazu u vodu. Izuzetno je sređena i čista, poseduje veliki kapacitet suncobrana, mada možete poneti i svoj. Ne može se reći da je mala, ali nije preterano široka. Za razliku od drugih gradskih plaža, Krioneri zaista nema potrebe izbegavati, čak je na njoj veoma prijatno ukoliko vas ne nervira gužva. Krioneri inače znači hladna voda, međutim, ako je nekada u svojoj prošlosti i bila, sada deinitivno nije tako. Takođe, preko puta ove plaže nalazi se malo ostrvo (videéte ga na prvom snimku) sa crkvom koje je popularno za venčanja. Do njega možete plivati sa gradske plaže jer je voda jako plitka, a i blizu je.

Odmah iza gradske plaže (na suprotnoj strani od tvrđave), nalazi se plaža Piso Krioneri. Da biste stigli do nje morate ići do kraja šetališta a onda skrenuti ka crvenom hotelu gde ćete u prolazu videti putokaz za plažu. Treba proći kroz prolaz i izaći ćete na plažu koja je šljunkovita, a ka vodi je i krupniji šljunak. Ova plaža je daleko manja od gradske ali zato nema velike gužve. Piso Krioneri u bukvalnom prevodu znači iza hladne vode, ili još hladnija voda, i zaista je tako. Iako voda nije hladna, oseća se da je malo hladnija nego što je na gradskoj plaži. Takođe, ovde imate dva kafića, jedan na samoj plaži a drugi u brdu odakle se pruža predivan pogled.

Sledeća plaža u Pargi je Valtos plaža. Do nje stižete kada krenete ka tvrđavi, a onda je zaobiđete putićem kroz grad. U jednom trenutku dok se spuštate naići ćete na čistinu gde se pruža pogled na Valtos plaži. U blizini te panorama nalaze se stepenice koje vas vode u podnožije, do puta koji vas vodi do plaže. Istina, sve ovo može biti naporno ukoliko nemate kondicije, ali eto prilike da spojite lepo i korisno. Ukoliko pak nećete da se mučite, za 2 evra se iz centra parge, sa doka gde pristaju brodići, možete prevesti do Valtosa. Ova plaža je dugačka i široka, peščana je i uređena. Kada idete plažom možete videti i plažne barove u kojima ima  bazena, pa možete sesti i osvežiti se, ili jesti nešto od brze hrane.

VALTOS

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

Nakon plaža koje se nalaze u samom gradu, slede plaže Lihnos, Sarakiniko, Amudija i Vrahos. Lihnos plaža se nalazi oko 4km od Parge i do nje možete ići taksijem, brodićem (vožnja traje dvadesetak minuta a košta 10 evra) ili kroz maslinjake, ako se ne bojite da će vam iskočiti neka zmija i ako ste spremni na sat i po vremena hoda do nje. Paža je šljunkovita, i to je u pitanju neobičan žućkasti šljunak, a na kraju plaže, gde se vidi veliko i vegetacijom prekriveno brdo, je kamenje. Ovde možete koristiti svoj suncobran, a možete iznajmiti i ležaljke od 7 dp 30 evra. Na plaži ima kafića i barova gde se možete osvežiti.

Sarakiniko je još jedna plaža do koje se stiže brodićem. Malo je dalja od Lihnosa, ali će vam vremenski isto trebati da do nje stignete. Cena povratne karte brodićem je 12 evra, a put do tamo je zanimljiv jer ima mnogo stena koje izbijaju iz vode pored kojih se brodić provlači. Kada stignete na plažu primetićete da nije mnogo velika, ali nema gužve na njoj pa vam to neće smetati. Paža je peščana, s tim što je u vodi krupniji pesak. Interesantno je što je boja peska jarko žuta, a boja mora tirkizno zelena. Ovde nema mesta za suncobrane koje biste poneli, ali su ležaljke od 3 do 7 evra. Na samom kraju plaže ima i onih koje su besplatne ali su gotovo uvek pune ili rezervisane. Na drugom kraju ove plaže nalaze se stepenice u brdu koje vode do kafića koji se nalazi na vrhu.

SARAKINIKO

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

 

Ukoliko ste avanturisti pa vam ne bude dovoljno ovih nekoliko plaža koje smo vam nabrojali, uvek možete sesti na autobus (ali se dobro raspitajte o polascima) i otići do Sivote, Amudije ili Vrahosa. Amudija je na 10 min vožnje autobusom i interesantna je jer se tu u more uliva reka Aheron, mitska rekla u koju je Tetida spustila Ahila držeći ga za petu ne bi li bio besmrtan. Pošto ga je držala za petu samo taj deo mu je bio ranjiv. Samo 10 minuta dalje autobus će vas odvesti do Vrahosa u kom nemate neki sadržaj osim ponekog plažnog bara, ali je plaža prelepa. Dugačka je preko 3 kilometra, pritom je peščana i široka. Pesak je i u vodi koja je prvih 50 m plitka (do kukova), a kasnije kreće dublja voda. Ovde se ležaljke ne naplaćuju ali se uzima piće.

Što se tiče Parge, tu uveče imate veliki izbor. Možete ići u kafiće kojih ima pregršt, isto tako i u restorane, a ukoliko steknete kondiciju možete se popeti do tvrđave i tu sesti u kafić. Takođe, ako se popnete na sam vrh tvrđave moći ćete da vidite plažu Valtos sa druge strane brda, ali i tvrđavu Ali-paše koja se nalazi u daljini.

POGLED NA VALTOS SA TVRĐAVE

Foto: PRIVATNA ARHIVA - ISIDORA DIMITRIJEVIĆ

 

Sve u svemu, teško je pomisliti da je neko od turista koji su posetili Pargu otišli a da su imali loše utiske. Ovaj šarmantni gradić pruža sve opcije, i izležavanje na jednoj plaži i obliaske drugih plaža za one nemirnije duhom. Takođe, nudi osećaj urbanog letovališta, gde sve zbog svojih boja, detalja al ii znamenosti igleda luksuzno. Red Info Portal garantuje da ćete uživati ukoliko se odlučite da ova destinacija bude vaš izbor za sledeće letovanje.

Prijatelj portala