PALIĆ

Foto: WIKIPEDIA

OVOG VIKENDA RED INFO PORTAL VAS VODI NA SEVER BAČKE

Potreban vam je vikend van Beograda, želite da uživate u prirodi, a da ipak budete u dodiru sa civilizacijom, ne biste išli baš van granica Srbije? Palićko jezero je u tom slučaju pravo mesto za odmor i uživanje!

Palić je destinacija koju svakako morate posetiti kad-tad, zbog njegove lepote prirode, šetališta pored jezera koje je ima svoj specifičan izgled i danju i noću, samo jezera koje je tako mirno i dok se presijava na suncu deluje savršeno glatko poput kakvog magičnog ogledala, ali i zbog mira i tišine koja će naviknute na gradsku vrevu prijatno iznenaditi. Jezero je dubine do 2 metra i zbog velikog broja algi je izrazito zelene boje. Nastalo na granici lesa i peska, ovo slatinasto jezero je dobilo svoje ime po pustari Palij. Iz jezera je u 18. veku vađena soda, jer je jezero nekad bilo slano, pa se zato veruje da je Palić ostatak Panonskog mora.

PARK DAN

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Do Palića možete naravno stići kolima, potrebno je oko 4 sata vožnje, a naravno možete i autobusom, ali onda idete do Subotice, a vožnja traje nešto duže zbog usputnih stajanja. Kada stignete u Suboticu, do samog Palića možete stići taksijem i verujte da je za 7km, koliko je Palić udaljem od Subotice, cena taksija smešna u odnosu na ono koliko taksisti uzimaju u Beogradu za duplo manje kilometara. Kada stignete na jezero, možete na bum naći smeštaj koji vam odgovara, ima dosta vila koje izdaju apartmane, te ćete sigurno naći neku sa prihvatljivom cenom, koje se kreću do 25e po noćenju, što zavisi od lokacije vile naravno. Najlepše vile, sa specifičnom arhitekturom i prelepim dvorištima, od kojih neke imaju i svoju kuhinju sa specijalitetima možete naći na glavnom šetalištu na putu ka jezeru, a nešto dalje od samog prilaza tom šetalištu i poznatog Vodotornja imate i niz apartmana koji mogu zadovoljiti vaše kriterijume takođe.

Kada se smestite krenite u oblizak Palića, gde je prvi na tapetu naravno prelepi park koji se proteže dobrim delom šetališta bliže vilama i restoranima, dok sa druge strane kreće šumovitiji predeo sa šetalištem do kampa i kafića sa terasom sa kog se pruža prelepi pogled na jezero. Park je projektovan po uzoru na engleske vrtove s bagremovima, kanadskim topolama i vijugavim stazama između njih, te je šetnja po njemu zaista doživljaj dok se približavate jezeru.  Zalazak sunca pri pogledu na jezero je nestvaran, a romantičnu atmosferu upotpunjuju lepe bele klupice i fenjer bandere poređane uzduž jezera.  

JEZERO DAN

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Simbol Palića su takođe Muški i Ženski štrand na različitim njegovim obalama, koji su služil kao omiljeno mesto za uživanje i kupanje, a danas je jedina mana Palića što su njegove kupalačke pogodnosti marginalizovane, te je trenutno kupanje nepreporučljivo, zbog velike zagađenosti, a do tada možete uživati u pogledu na njega pijuckajući pićence.  Međutim, pored Muškog štranda nalaze se termalni bazeni koji se snabdevaju toplom i lekovitom termalnom vodom.

ZOO

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Na Paliću je još značajno posetiti Veliku terasu, bitno mesto sastajanja i zabave na početku XX veka, a danas je kongersni salon  i poslovni centar na Paliću. Tu je još i Zoološki vrt, koji se umnogome razlikuje od beogradskog. Pre svega ovaj vrt je ujedno i botanički, tako da će ljubitelji i flore i faune imati šta da vide, a životinje žive u mnogo prirodnijim uslovima, većim, a sve to naravno zato što su izmešteni od centra grada, te im površina to dozvoljava. Posetioci parka mogu da vide i preko 60 vrsta životinja - od sitnijih, kao što su tarantule, zmije, ptice, pa do krupnijih sisara, kao što su slon, žirafa itd. Unutar zoo parka raste preko 260 vrsta drveća i žbunja. Mnoge biljke su retke i egzotične (naprimer libanski kedar, džinovska sekvoja, ariš). Medju domaćim biljkama, najvredniji su stoletni hrastovi.

ZALAZAK SUNCA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Preko leta, u večernjim časovima na Paliću možete uživati i u raznim filmskim ostvarenjima, koncertima, predstavama u okviru Letnje pozornice, smeštene unutar parka, koja je po svojoj lepoti gotovo jedinstvena.  Palić je idealno mesto i za ljubitelje vinskog turizma. Preporučujemo da posetite manifestaciju Berbanski dani, koja slavi grožđe i vino i tradicionalno se održava na Paliću krajem septembra.

LETNJA SCENA

Foto: PARK PALIĆ

 

Kada ste već na Paliću, nemojte zabići ni Suboticu, do koje možete doći autobusom iz centra Palića i obići nezaobilaznu Rajhlovu palatu ili zgradu Likovnih susreta nasuprot železničke stanice, koja putnicima čini dobrodošlicu svojim umetničkim arhitektonskim ostvarenjem. Odatle se krećite ka centru i ka Gradskoj kućii koja takođe oduševljava svojom arhitekturom u secesijanskom stilu koji krase bezbroj šara neobično oblikovanog cveta lale. Ispred Gradske kuće nalazi se i fontana od prelepe plave keramike, koje je glavno sastajalište ljudi ali i golubova. Pored ovoga, bitno je pomenuti i Narodno pozorište autentičnog izgleda sa šest korintskih stubova izgrađenih u klasicističkom stilu. Tu su još i Trg žrtava fašizma, prelepa sinagoga, bista Danila Kiša, nekadašnjeg subotičkog žitelja, katedrale, crkve, a nakon obilaska treba se i odmoriti, te pauzu iskoristite da popijete kafu na Trgu slobode, a ako ste gladni Subotičani preporučuju piceriju Boss koja će vas zaista oduševiti izborom hrane. 

SUBOTICA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Nadamo se da ste se lepo informisali o svemu što vas zanima i da ćete se za vikend odlučiti baš za ovu destinaciju!

Tekst: Kristina Đorđević
Fotografije: Privatna arhiva/Wikipedia

Prijatelj portala