ZLATNI MOST

Foto: PIXABAY

ARHITEKTONSKO ČUDO U VIJETNAMU

Ako ste ljubitelj visine, ili prosto jedan od onih avanturista koji obožava sve što može podići adrenalin, onda Red Info Portal, kao i uvek do sada, ima pravi predlog za vas. Vaša sledeća destinacija je Vijetnam!

Ova zanimljiva zemlja na istoku, koja već dugo privlači turiste svojom prirodom, rekama, vožnjom Mekongom, fantastičnim vidicima i još mnogim drugim turističkim atrakcijama, od skoro ima još jedno očaravajuće turističko odredište: Zlatni most koji se u svetskim medijima od otvaranja označava kao arhitektonsko čudo!

Ovaj most, u sred vijetnamskih planina, u vrtoglavim visinama drže dve džinovske betonske ruke. Kau Vang, ili Zlatni most, nazvan je po putu nalik na zlatnu traku koju drže džinovske ruke koje izranjaju iz brda. Zlatni most se nalazi u Anamskim planinama u Vijetnamu, zapravo na tromeđi te zemlje sa Laosom i Kambodžom, na visini od neverovatnih 1400 metara! Dužina mosta iznosi 150 metara, a zlatni put kojim turisti hodaju, osim betonskih ruku, drži i osam stubova. Most je za posetioce otvoren u junu prošle godine, a do njega se stiže žičarom dugom 5801 metar. Još jedna zanimljivost jeste ta što upravo ova žičara drži Ginisov rekord, kao najduža neprekidna žičara na svetu. 

Možda vam sve ovo zvuči pomalo neverovatno, ali je i istinito. Ukoliko ne verujete, možda bi najbolje bilo da se u sve navedene podatke uverite sami. Treba vam samo karta do Vijetnama, i možda malo hrabrosti da se nađete u džinovskim betonskim rukama i prošetate zlatnim putem na 1400 metara nadmorske visine. 

Do tada, uživajte u snimku ovog arhitektonskog čuda.

Tekst: Marija Stevanović

Prijatelj portala