OSTRVO

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

OSTRVO CVEĆA ILI MIHOLJSKA PREVLAKA? RED INFO PORTAL VAS UPOZNAJE SA LEPOTAMA CRNE GORE

Bili ste u Boki kotorskoj, prolazili pored Tvita, a nikad niste čuli sa Ostrvo cveća ili Miholjsku prevlaku, preko puta aerodroma koje očarava svojim zelenilom, čistom vodom, mirnoćom i duhovnom atmosferom? Vreme je da vas Red Info Portal odvede do prvog od tri ostrva poznatijih kao Krtoljski arhipelag.

Miholjska prevlaka kod Tivta, jedno je od najlepših mesta na Crnogorskom primorju. Ostrvo pored navedena dva naziva nosi i ime Sv. Arhangela Mihaila, čiji se manastir nekada nalazio upravo na ovom ostrvu. Danas se tu nalazi crkva Sv. Trojice. Ostrvo je tridesetak godina bilo odmaralište bivše JNA, a danas ima nekoliko privatnih kućica van manastirskog poseda, koje se protežu od kapije manastira pa sve do druge strane ostrva iza manastira, gde je u izgradnji bio i hotel, međutim sada napušten.

VODA

Foto: FACEBOOK PRINT SCREEN

 

Ostrvo je zaista maleno, dovoljno je oko 15 minuta da ga obiđete uzduž i popreko idući uz plažu koja se proteže oko celog ostrva sa manje ili više dobrim prilaskom vodi, koja je čista i oduševljava lepom plavom bojom. Ono što će vas fascinirati su mir i tišina, jer nema turista, nema ni mesta za turizam, jer nema ničeg do samog manastira i tih kućica u privatnom vlasništvu. Dakle, nema prodavnica, nema kafića, nema buke, samo se uživa u tišini i fascinantnom pogledu na Boku kroz ljubičaste lijandere, visoke borove i plame.

PLAŽA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Na ostrvo dolazite kopnenim putem, jer je sa Tivtom povezan uskim putem, tj. prevlakom, te ga tako možete obići, a ukoliko želite da provedete još koji dan na njemu, možete se informisati o tome kod žena koje žive u kućicama unutar poseda manastira u vezi sa smeštajem, jer manastir poseduje nekoliko sobica otvorenih za goste, kao i restoran manastira gde se služi prilikom većih grupnih poseta, a i posebno za goste koji imaju želju tu da se hrane.

CVEĆE

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Bratstvo manastira je uvek rado za nove posetioce, tako će i vas dočekati, posedeće sa vama, poslužiti i popričati koliko im vreme dozvoljava. Manastir je poznat i po svojoj izdavačkoj delatnosti i umetničkoj zbirci, te svoju kolekciju bilo slika ili knjiga upravo ovde možete i obogatiti.

DOK

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

Istorijat ostrva i manastira

Sredinom 15. veka manastir Sv. Arhangela Mihaila je srušen, a lokalno predanje, svedoči da su monasi, njih sedamdesetak , u političkoj zaveri potrovani i da je mletačka mornarica topovima i miniranjem uništila manastir kao kolevku pravoslavlja u Primorju, što je potvrđeno brojnim arheološkim istraživanjima.

RUŠEVINE

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Ipak, mošti ovih 70 miholjskih mučenika su sačuvane i veruje se da su njihove mošti i pre njihovog otkrića mirotočile, a danas se sa moštiju oseća miomirs poput borova ili majskih ruža, koji upotpunjuje atmosferu ostrva lijandera, cveća koje samo po sebi i nema poseban miris. Istovremeno događa se da iz mošti izlazi voda izuzetno prijatnih mirisa (lavande, bosiljka, limunovog cveta, šafrana, cimeta ...) Same mošti povezuju se sa brojnim čudima ozdravljenja i izlečenja vernika koji su bili u poseti ostrvu.

CRKVA

Foto: FACEBOOK

 

U antičkom periodu na ovom mestu bile su rimske rezidencije, a na mestu nemanjićke crkve je bilo rimsko kupatilo ili lečilište. Arheološka ekipa pod vođstvom profesora Jankovića pronašla je pre nekoliko godina u apsidi nemanjićke crkve grob s kraja trećeg ili početkom četvrtog veka, u vreme cara Dioklecijana i takozvanog desetog talasa progona hrišćana.

Vidimo da ovo maleno mesto obiluje istorijom u političkom i religioznom smislu, predstavlja bitnu lokaciju za naš narod, a u isto vreme i idealan beg o gužve i tipičnog crnogorskog turističkog mesta za sve nas koji smo željni tišine i uživanju u prirodi i sopstvenim mislima. 

Tekst: Kristina Đorđević

Foto: Wikimedia commons/Facebook/Privatna arhiva

Prijatelj portala