KRF

Foto: PIXABAY

PUT OKO MAGIČNOG KRFA SA RED INFO PORTALOM

Krf je ostrvo na Jonskom moru, kao i Lefkada o kojoj smo nedavno pisali. Prema legendi koja je, kako kaže Jovan Dučić u svom Pismu na Jonskom moru u Gradovima i himerama, za Krf snažnija od istorije, Krf i Lefkada su bila nekada jedno ostrvo, a kasnije su ih Korinćani odvojili veštačkim prokopom. Bilo kako bilo, oba ostrva očaravaju svojom prirodom, čistim morem i lepim plažama.

Srpski turisti se na Krfu obično nastanjuju u mestima kao što su Dasija, Ipsos, Kavos i Barbati, bar za te destinacije najčešće ima agencijski smeštaj i prevoz, koji je ove godine poprilično poskupeo za sve destinacije Grčke, a pogotovo za ostrvske regije, pa je možda isplativija varijanta ići u sopstvenoj režiji ili bar otići svojim prevozom, jer je za ostrvo poput Krfa definitivno potreban auto kako bi se obišlo bar 50% ostrva i videla sva ona čarobna mesta o kojima ste maštali čitajući i slušajući o njemu.

DASIJA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

Naravno, imate i rent a car koji, ukoliko niste došli sopstvenim autom, i više nego neophodan, te ponesite više novca kako biste imali i taj luksuz, koji za 3 dana rentiranja najmanje iznosi oko 115e, dok gorivo plaćate sami, ali ne brinite, slične su cene kao kod nas. Tu je, naravno, i autobuski prevoz koji uglavnom vozi do glavnih plaža Krfa, ali i te plaže opet zavise od mesta gde ste smešteni, jer da biste došli recimo do juga Krfa, a smešteni ste severno, nećete moći doći jednom autobuskom linijom.

Ono što pre svega treba posetiti na ostrvu je naravno sam grad Krf ili Kerkira, ime koje je nosilo i samo ostrvo, a prema legendi, dobilo je ime po nimfi Kerkiri koju je oteo Posejdon i nastanio je baš na ovom ostrvu, koje je za njega bilo najlepše. Ona je napravila grad, a njen sin mu je podigao bedeme, tj. staru tvrđavu, koja je jedno od značajnijih znamenitosti grada, a za čiji se ulaz naplaćuje. Najlepši deo Krfa je upravo Stari grad, koji, popločan kaldrmom i okićen lijanderima, odiše takvom atmosferom da vas vraća u doba pre urbanizacije i čini da osećate njegov stari duh. Dok se šetate gradom, videćete na svakom koraku taverne i prodavnice, koje i nisu baš tako jeftine, te je verovatno da ćete za čak 5 do 10e jeftinije naći nešto u mesto gde boravite tokom odmora.

U gradu obavezno treba posetiti Srpsku kuću, kao i crkvu Svetog Spiridona, zaštitnika Krfljana. A kada se prošetate kroz njihove slatke uske uličice sa prelepim balkonim prepunih sveća, obavezno se spustite ka luci od glavnog trga i uputite se ka brodiću koji će vas odvesti do ostrva Vido i njegove Plave grobnice. Prevoz brodićem do Vida je 2e u oba pravca, samo je bitno da u povratku sačekate brodić kojim ste i došli kako biste iskoristili povratnu kartu i ne biste morali ponovo da plaćate. Bilo bi dobro da do Vida stignete do 15h, jer mauzolej srpskim vojnicima ima radno vreme baš do tada, te ako dođete kasnije nećete moći da uđete i odate počast našim precima.

KRF STARI GRAD

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

 

PLAVA GROBNICA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

Toplo preporučujemo da Krf posetite i u toku večernjih sati, jer tek tada shvatite njegovu čaroliju koja se ogleda u mešanom duhu istoka i zapada, previranju legendi i istorije, različitim uticajima u gađevini, umetnosti, religiji i politici. Do grada Krfa, osim automobilom, možete doći i autobusom broj 7, a karta u jednom pravcu iznosi 1,70e ako kupite na automatima, a 2 do 2,5e ako kupite kod vozača. U svakom slučaju preporučujemo da do grada, pa i do Vida, idete u sopstvenoj režiji, umesto agencijskim izletima, jer oni za taj izlet uzimaju 15e po osobi, dok vi za celokupnu turu možete potrošiti oko 5e.

KRF NOĆU

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

Plaže koje treba posetiti na Krfu
Ono zbog čega zapravo idemo na neko ostrvo su upravo njegove čarobne plaže i more. Definitivno se može reći da Krf poseduje neke od najlepših plaža Grčke, a za vas izdvajamo Sidari, Kanal ljubavi, Glifadu, Paleokastricu, Halikounas, Isos, Perulades, Agrios Gordios, Kasiopi itd, među kojima smo neke i posetili.

Sidari i Kanal ljubavi predstavljaju spoj prelepe peščane plaže sa plićakom koji se proteže daleko i stenovitih predela koji stavaraju kanal nazvan Kanal ljubavi za koji se veruje da će ljubav para koji se okupa u u njemu trajati večno. Voda je na plaži relativno topla, što je za Jonsko more netipično, jer je ono hladnije od ostala dva, dok je u Kanalu mnogo hladnija, ali su zato njegove vode čiste, a ukoliko je kojim slučajem prljavo to je zbog peska i algi koje su se izdigle na površinu.

Perulades se nalazi u blizini Sidarija i Kanala ljubavi. To je ,,divlja'' peščana plaža, veoma mirna i idealna za odmor, jer nema previše posetilaca. Sam prilaz plaži je poprilično strmovit, te je verovatno zbog toga slabije posećena od drugih. Kažu da je na toj plaži najlepši zalazak sunca na ostrvu.

Glifada je takođe jedna lepa peščana plaža na zapadnom delu ostrva, gde je voda gotovo smaragdne boje, čista i relativno topla, sve dok ne počne vetar da duva, pa postaje nešto hladnije, ali je čarobno gaziti po pesku koji se na površini vode presijava kao zlato.

Paleokastrica se nalazi na severozapadnoj strani ostrva, ušuškana maslinjacima i drvećem limuna, čine je pet manjih zaliva. Plaža je šljunkovita, duboke i hladnije vode zbog podzemnih izvora. Ukoliko posetite neki od manastira skrivenih u okolnim brežuljcima, pružiće vam se divan pogled na more i ostrvo.

Halikounas je dugačka peščana plaža na jugozapadnoj obali ostrva. Ova regija se smatra jednom od najlepših primorskih Jonskih oblasti. Dobar je izbor kako za miran odmor, posebno za decu, tako i za ljubitelje sportova na vodi. Put razdvaja ovu plažu od poznatog jezera Korission, koji je dom za brojne ugrožene vrste ptica, i jedna od atrakcija ovog dela ostrva. Mnogi hoteli, restorani i barovi su u blizini.

Isos je veoma lepa peskovita plaža na jugozapadu ostrva. Nalazi se odmah ispod veštačkog jezera Korison. Do plaže se teško dolazi. Na nekoliko kilometara od plaže, prestaje asfalt i nastavljate da se vozite prašnjavim putem. Na ovoj plaži nećete naći ležaljke i suncobrane, pa ponesite svoje.

Agrios Gordios je lepa peščana plaža, a ime je dobila po crkvi koja se nalazi tik uz obalu. Smeštena je u lepoj uvali među bujnim zelenilom maslinjaka i vinograda. Neki njeni delovi su rezervisani za nudiste, dok su u najvećem, komercijalnom delu organizovane ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, možete iznajmiti kanue ili pedaline. Za ljubitelje aktivnog boravka na plaži, tu su ronilački i centar sa drugim vodenim sportovima.

Kasiopi ima nekoliko plaža od kojih su najpoznatije dve: Kalamionas plaža i Bataria. Druga plaža Bataria u Kassiopima je izuzetno posećena od strane naših turista Plaža je sa savršenim belim kamenčićima, kao sa razglednice. More je ovde prelepe tirkizne boje. Postoji veliki broj malih uvala, sa stenama, na kojima se možete osamiti.

Na svakoj plaži, osim tamo gde nije naznačeno, imate mogućnost da iznajmite ležaljke, ali i da prostrete svoje peškire. Cena 2 ležaljke i suncobrana u proseku je od 6 do 8e, a negde može da se nađe i za manje, ali i za više, te cena ide i do 30e. U većini slučajeva ćete zapravo biti primorani da uzmete ležaljke, jer je sunce veoma jako bar do nekih 17h, a prirodnog hlada na plaži gotovo i da nema.

Kada poželite da se malo odmorite od potrage za idealnim plažama, predlažemo da se krenete u avanturu po prelepim planinama Krfa. Ukoliko volite adrenalinsku avanturu, krenite putem najvišeg vrha Krfa, pravo ka manastiru Pantokrator, sa kog se pruža najlepši pogled na more i podnožje planine, a dok se spuštate obratite pažnju na malene ulice i kuće seoceta kroz koje prolazite, sigurno vas ni one nećete ostaviti ravnodušnim.

PANORAMA

Foto: PRIVATNA ARHIVA: KRISTINA ĐORĐEVIĆ

Krf je ostrvo koje zaista ima dosta da ponudi i defitivno je malo 10 dana za upoznavanje svih njegovih dobara, te svi uvek preporučuju da se lokaciji kao što je ova vratite bar još jednom i obnovite gradivo, ali i upoznate nove njegove krajolike.

Tekst: Kristina Đorđević

Foto: Privatna arhiva 

Prijatelj portala