VRATA HOTELSKE SOBE

Foto: PIXABAY

ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM ODSEDANJA U HOTELSKOJ SOBI?

VRATA HOTELSKE SOBE

Foto: PIXABAY

 

Za vreme putovanja hotelska soba ima funkciju privremenog doma, ali čak i najluksuzniji hoteli ne mogu biti čisti, posebni i sigurni poput vašeg doma. Šta je to što je prljavo u hotelima, a šta čisto, šta je sve ono što treba i ne treba da se radi u hotelu? Predstavljamo neke odgovore koji dolaze od stručnjaka iz sektora za hotelijerstvo i smeštaj.

Špijunke na vratima
Direktor jednog lanca hotela koji se nalazi u Americi predlaže da prekontrolišite špijunke na vašim vratima. Ako su polomljene ili pokvarene recite da želite da promenite sobu. Potrebno je obezbediti njihov čist i ispravan izgled. Ako nisu čiste, ako izgledaju zamagljeno, nisu pouzdane. Ako su pokvarene, može biti da se sočivo pomerilo. Pomeranjem sočiva unazad obezbeđuje posmatranje od spolja ka unutra. Naime, iz bezbednosnih razloga najbolje je da se špijunka drži zatvorena i da se otvara samo onda kada je neophodno. Međutim, ako neko zazvoni, a kroz špijunku ne vidite nikoga, ne otvarajte vrata i obavestite odmah recepciju.

Držite se podalje od aparata za kafu
Zar dan ne počinjete bez kafe? U tom slučaju preferirajte da koristite kafeteriju u blizini i izbegnite aparat za kafu koji se nalazi u vašoj sobi. Specijalisti sektora kažu da se, iako ovi uređaji izgledaju čisto, treba držiti podalje od njih, zato što nikada ne znamo kako ih je koristila osoba koja je u sobi odsela pre nas. Isto važi i za šolje koje se nalaze u kupatilu. Može biti da nisu čiste iako tako izgledaju. Osoblje koje je zaduženo za čistoću hotela verovatno ih je ispralo uz malu količinu vode, a zatim obrisalo peškirom. Većina gostiju pokušava da dezinfikuje šolju koja se nalazi u sobi tako što je pre korišćenja dobro opere sapunom.

Gde treba da otvorite svoj kofer?
Kada stignete u sobu i otvorite kofer, ne koristite postavljene drvene police. Stenice vole drvene površine. Prekontrolišite mesta u kupatilu. Ako izgleda čisto, biće sigurnije da tamo otvorite svoj kofer. Stenice ne vole metal i iz tog razloga možete koristiti metalne police bez ustezanja.

KOLAČIĆI NA KREVETU

Foto: PIXABAY

 

Jedna od najkorišćenijih stvari u hotelskim sobama jeste daljinski upravljač za televizor. Zbog toga su daljinski upravljači najprljaviji, a u isto vreme je i jedna od stvari koju čistači uopšte ne čiste. U istraživanju sprovedenom 2012. godine, na Univerzitetu u Hjustonu, utvrđeno je da su daljinski upravljači uglavnom prljavi poput toaleta. Još jedna stvar koja je u istoj meri prljava jeste dugme za lampu. Iz tog razloga preporučuje se da ih odmah obrišete sredstvom za dezinfekciju.

Špijunke, stenice, kontaminirani daljinski upravljači... Nije čudo što su gosti koji odsedaju u hotelima oprezni. Kao rezultat napora da se obezbedi čistoća u hotelima javlja se porast standarda i sigurnosti u mnogim hotelima. Na primer, lanac hotela Best Western u Americi sada koristi barove koji emituju uv zrake. Oni obezbeđuju čišćenje od bakterija i mikroba, tako što se usmeravaju na objekte. U ovim hotelima koriste se i vodootporni daljinski upravljači kako bi se olakšalo njihovo čišćenje.

Ako sumnjate da vam soba i dalje nije dovoljno čista, najbolje bi bilo da se prihvatite sprejeva i sredstava za dezinfekciju. 

Prijatelj portala