ŠEFŠAEN

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

RED INFO PORTAL VAS VODI U ŠEFŠAEN - UPOZNAJTE BISERE ARAPSKOG TURIZMA

Do sada ste imali priliku da se upoznate sa najlepšim atrakcijama dva severnoafrička megalopolisa ─ Tunisa i Kaira. Danas naše putovanje po arapskom svetu premeštamo na krajnji zapad „arapske domovine“, u Maroko, tačnije u gradić Šefšaen.

Šefšaen se nalazi na severu kraljevine Maroko, nedaleko od Tangera, Titvana i španskog posedau Africi, Seute. Grad se prostire na obroncima planine Rif, a osnovan je 1471. Godine kao utvrđenje za borbu protiv portugalske invazije. Grad je tokom vekova bio zatvoren za strance, pa se zbog toga u njemu nalazi veliki broj dobro očuvanih srednjovekovnih spomenika. Šefšaen se odlikuje karakterističnom špansko - mavarskom arhitekturomi kućama plave boje, zbog čega je u Maroku poznat i kao Plavi biser. Španski uticaj se i danas prepoznaje u kulturi ovoga grada, a na ulicama u svakodnevnoj upotrebi možete čuti marokanski dijalekat arapskog jezika, amazirski (berberski), španski i francuski jezik. Danas se Šefšauen nalazi na mnogim listama najlepših gradova sveta, okružen morem i utisnut među planinama Rif, što pokazuje i njegovo ime. Shuf u neformalnom arapskom jeziku znači gledati, a deo naziva ashawen upućuje na rogove planinskog masiva Rifa. Gledanje u rogove upravo je aluzija na planine koje okružuju ovaj grad. 

Što se tiče magičnih kuća i ulica ofarbanih u plavo, postoji nekoliko teorija kako je Šefšaen postao Plavi grad. Prema jednoj teoriji zasluge se pripisuju Jevrejim koji su proterani za vreme holokausta, jer je plava boja u hebrejskoj kulturi povezana sa nebom i Bogom. Međutim, postoje i oni koji veruju da je razlog farbanja grada u plavo daleko praktičniji. Plava boja je odabrana kako bi se zavarali komarci, jer ih ona asocira na vodenu površinu. 

Kao mesta koja biste svakako morali da posetite izdvajamo vodapade Akšur, koji se nalaze u prirodnom rezervatu koji je pod zaštitom države. Ovaj spomenik prirode se sastoji od jednog manjeg i jednog većeg vodopada i jezerceta, koji očaravaju plavetnilom svoje vode. Prizor upotpunjuje zelenilo koje okružuje vodpade, stvarajući pravi prikaz Rajskog vrta. Ovo mesto je idealno za piknik, jer postojei staze za šetnjukoje vode do vrha vodopada, a u jezeru je i doyvoljeno plivanje, tako da semožete lepo rashladiti u toku vrelih letnjih dana. I kao najvažnije, ambijent je savršen za fotografisanje, pa možete napraviti fotografije na kojima će vam svi pozavideti! Regija je ispresecana I rekama, što je pogodno za rafting i druge aktivnosti. 

VODOPAD AKŠUR

Foto: FLICKR

 

Pošto je Šefšaen veoma poznat i po tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji, o čemu svedoči i to što se nalazi na UNESCO-voj listi svetske nematerijalne kulturne baštine, preporučujemo vam da prošetate kroz Bazarsku četvrt. Pored tezgi sa tradicionalnim marokanskim drangulijama, gde možete kupiti suvenire, možete sesti i u neki od restorana nacionalne marokanske kuhinje i uživati u nadaleko poznatom kozijem siru iz Šefšaena. 

ŠEFŠAEN SUK

Foto: FLICKR

 

I na kraju, bilo bi lepo da zavirite u istoriju samog grada posetom utvrđenja Kasba. Ovo je najstarija građevina, koja se prostire u zapadnom delu grada. Odlikuje se andaluzijskim arhitektonskim stilom i sastoji se od ogromnih zidina naslonjenih na 10 tornjeva. Unutar kompleksa se nalazi prostran vrt i Etnografski muzej. 

KASBA ŠEFŠAEN

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Nedavno je iz Beograda uvedena avionska linija do Tangera sa presedanjem u Barseloni, tako da ako na vreme rezervišete svoju kartu, možete posetiti Plavi biser Maroka po veoma povoljnoj ceni. Nadamo se da smo vam ovim fotografijama i zanimljivostima makar malo rasplamsali maštu i probudili želju da posetite i uživate u ovom magičnom marokanskom gradiću, jer svaki kutak ovog grada izgleda kao razglednica. 

 

Tekst: Mihajlo Bijorac

 

Prijatelj portala