GLOBUS

Foto: FREEPIK

AKO POGLEDATE OVE SNIMKE PROPUTOVAĆETE CEO SVET

Svako od nas ima svoj razlog zašto voli da putuje, a neki od tih razloga zajednički su svima. Na putovanjima učimo, stičemo nova iskustva i upoznajemo drugačiji svet. Međutim, nije uvek lako odlučiti se za pravu destinaciju. Odlučiti se za neko egzotično putovanje ili ipak izabrati dobro i provereno odmaralište, velika je dilema svih nas. U nastavku teksta saznajte koje su mane i prednosti svih kontinenata i šta je ono što možete očekivati na nekoj od sledećih destinacija.

Evropa

Prednosti: Evropa je klasična destinacija, prepuna je istorije, kulture, noćnih provoda. U Evropi se nalazi mnogo država na maloj površini. Dobro je povezana, ima vozova, aviona. Pravo je mesto koje treba posetiti ukoliko putujete po prvi put. 
Mane: Populacija na ovom kontinentu je velika, a leti je prisutan i veliki broj turista iz celoga sveta. Ukoliko ste odlučili da posetite baš Evropu, posetite je u proleće ili jesen kad ima manje turista.

Latinska Amerika

Prednosti:
Ima dosta plaža, možete da istražujete džunglu, da planinarite. U Latinskoj Americi imate toliko toga da vidite, recimo kao što su civilizacije Maja, Inka, Asteka. Takođe, u većini država se govori španski, pa je ovo dobra destinacija za one koji žele da usavrše jezik. 
Mane: Jedina mana ovog kontinenta jesu duge vožnje krivudavim putevima.

Severna Amerika

Prednosti:
SAD i Kanada su države u kojima se nalaze neki od najpopularnijih gradova u svetu, od Njujorka do Holivuda, preko Vankuvera do Majamija. Prepuna je nacionalnih parkova i ovde možete videti više divljine nego u Africi.
Mane: Javni prevoz praktično ne postoji, a razdaljine su velike. Posetite Severnu Ameriku, ali nemojte sve vreme potrošiti u velikim gradovima.

Afrika

Prednosti:
Afrika je rodno mesto čovečanstva, ogromna je, veća je čak i od Evrope, SAD i Kine zajedno. Prepuna je kultura i divljih životinja.
Mane: Razdaljine su velike, a infrastruktura nije razvijena.

Australija i Novi Zeland

Prednosti (Australija): Surfovanje, sunce i predivne plaže. 


Prednosti (Novi Zeland): Adrenalinski sportovi i jako prijatno stanovništvo.
Mane: Prilično je daleko i skupo, ali možete jednu godinu i živeti i raditi preko vize.

Srednji istok

Prednosti:
Srednji istok ima izvanrednu hranu i pijace.
Mane: Trenutno je mesto gde se dešavaju teroristički napadi, ali izbegavajte takve delove Srednjeg istoka i uživajte. Jako je bitno da poštujete kulturne razlike u ovom delu sveta. 

Azija

Prednosti:
Azija se menja i razvija ubrzano. Jeftina je, lako možete doći sa jednog kraja na drugi, prepuna je različitih kultura.
Mane: Jezička barijera otežava putovanje. Možete probati jako čudnu hranu, ali zbog toga i putujemo. 

Zapamtite da odluka gde ćete putovati zavisi od vaših interesovanja. Možete putovati tamo gde imate prijatelje, porodicu, gde možete naučiti jezik ili steći neke nove veštine. 

Prijatelj portala