VENECIJA

Foto: FLICKR

GRADOVI KOJI SE SMATRAJU EVROPSKIM VENECIJAMA

Venecija je, bez sumnje, jedan od najlepših i najposećenijih gradova Evrope. Plovidba njenim kanalima, dok se razgledaju palate, hramovi ili mostovi, privlači turiste u jedan evokativni svet. Međutim, Venecija nije jedina koja se može pohvaliti ostrvima povezanim mostovima i plovnim kanalima. Već poznatim gradovima kao što su Amsterdam, Burg ili Hamburg, koji su vredni poseta, pridružuju se i mali poput Ansija, Vroclava ili Gijetona koji pružaju mogućnost otkrivanja drugih, manje poznatih, delova Evrope. 

 

Ansi (Francuska)

Ansi, glavni grad Alta Saboje, smatra se Venecijom Alpa. Turista koji dolazi do starog Ansija otkriće očaravajuće kanale, prelepe mostove, obale pune cveća i fasade istorijskih zgrada kao što je Palata iz XII veka na ostrvu, stari zatvor i Palata Pravde. Za šetnju ne postoji ništa bolje od ulice Santa Clara (Sveta Klara) sa lepim kućama sa lukovima, a na javišoj tački grada je muzej-dvorac, nekadašnja rezidencija grofova Ženeve i vojvoda Savoje. Poseta ne bi bila potpuna bez šetnje duž obala jezera Ansija, drugog po veličini u Francuskoj, kao i obilaska evropskih bašta, mosta Ljubavi, avenije Albinj ili Marsovih polja.

 

GRAD ANSI

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Gijeton (Holandija)

Daleko ruralniji od velikih gradova bogatih kanalima je Gijeton, jedno selo u Holandiji, poznato kao Severna Venecija. Ovo selo, na sat i po vremena udaljenosti kolima od Amsterdama, prepuno je jezera i trske, ne poseduje velike palate ni kuće, ali zato ima čarobne farme sa slamom i 180 drvenih mostova. Po dolasku holandskog režisera Berta Hanstra i snimanja komedije Fanfare 1958. godine, gradić je postao poznat. Njegovi kanali i mostovi, nekada neophodni za vođenje stoke, sada primaju hiljade turista. 

 

GRAD GIJETON

Foto: PIXABAY

 

Vroclav (Poljska)

Vroclav je poznat kao Poljska Venecija zbog brojnih kanala i mostova. Nakon što je pretpeo posledice Drugog svetskog rata, grad je bio restauriran i, iako je jedan od najnerazvijenih gradova Centralne Evrope, činjenica je da njegovi božanstveni kanali, mostovi, trgovi i istorijske zgrade privlače svake godine sve više turista. Ne treba zaobići ni Pijačni trg, jedan od najvećih u Evropi, gde se nalaze živopisne kuće i istorijske zgrade poput Stare i Nove opštine ili pijaca soli i cveća. 

 

VROCLAV

Foto: FLICKR

 

Aveiro (Portugal)

Brojni kanali i mostovi grada Aveiro, 55 km udaljenog od Koimbre, čine je Venecijom Portugala. Kanali protiču centralnim delom grada, pored stare četvrti Beira Mar, koja je zadržala tradicionalne kuće i prodavnice soli. Tradicionalni vazduh se spaja sa modernim koji je doneo sa sobom univerzitetski način života i učinio ovaj grad privlačnim mestom za bilo koje doba godine. Pored toga, umerena klima čini ovaj grad poželjnom destinacijom za uživanje u njegovim plažama tokom cele godine.

 

GRAD AVEIRO

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Ampuriabrava (Španija)

Ampuriabrava, u Heroni, poznata je kao Španska Venecija. Nalazi se u samom središtu zaliva Rosi, a okružena je prirodnim parkom močvare Ampurdan i deo je bogate luke, najvažnije u Evropi, sa oko 24 km plovnih kanala. Grad je prevashodno turistički i podeljen je u tri zone: la Villa Condal (istorijski deo), prirodni park Aiguamolls de l'Empordà (rezervat prirode) i la Ampuriabrava (turistički i moderni deo, čini ga raskošna luka). 

 

GRAD AMPURIABRAVA

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Naša preporuka je da posetite ove ne toliko poznate destinacije i saznate zašto se smatraju evropskim „Venecijama”. A ukoliko ste bili u Veneciji, možete i da uporedite ove gradove, razvijete moć zapažanja i učinite odmor još zanimljivijim.

Prijatelj portala