VODOPAD I DUGA

Foto: PIXABAY

NAJNEOBIČNIJI VODOPADI SVETA

Ova lepa i retka prirodna pojava ulepšava planetu Zemlju, a neke zemlje je smatraju magnetom za privlačenje miliona turista, pa vam u narednim redovima predstavljamo 10 najčudesnijih vodopada sveta.

1. Vodopad Dil al-Hasan (eng. Horsetail Fall)

Nalazi se u nacionalnom parku Josemiti u Kaliforniji, aktivan je u toku zime i na početku proleća i potiče sa planine Kapetan, na 1570 stopa nadmorske visine. U februaru boja ovog vodopada postaje crvena i tada ga ljudi nazivaju Vodopadom vatre, zbog toga što se na njemu reflektuju zraci tokom zalaska sunca.

2. Vodopad Al-Dabab (eng. The mist)

Izvire sa planine u Islandu i to niz nagib, da bi potom krenuo vodoravnim putem, a razlog tome je nagla promena temperature.

 

3. Horizontalni vodopad

U svetu postoje samo dva horizontalna vodopada i nalaze se u zalivu Talbot na zapadu Australije. Ova čudna pojava dešava se zbog toga što se voda kreće brže pred pukotinama u ledu nego između njih. 

4. Vodopad Bigar

Ono što njega čini zanimljivim jeste njegov neobičan oblik i pozicija, kao i činjenica da teče preko algi u maloj reci u Rumuniji.

5. Vodopad Kamerun

Nalazi se u Alberti u Kanadi, u nacionalnom parku Voterton Lejks. U januaru dobija roze boju, a njegova boja postaje jarko crvena prilikom reflektovanja sunčevih zrakova.

6. Krvavi vodopadi

Ovaj vodopad se nalazi u dolini Makmurdo na Antarktiku i uliva se u jezero. Tom prilikom je braon boje jer je njegov vodeni sastav bogat gvožđem, ali i zbog dodira sa korozivnim materijalima i vazduhom.

7. Podvodni vodopadi

Ovaj vodopad je najpoznatija odlika ostrva Mauricijus u Indijskom okeanu, ali se zapravo radi o optičkoj varki zbog nanosa mulja i peska u vodi okeana.

8. Vodopad Pamukale

Odnos visokog saliniteta pretvorio je ovaj vodopad u velike slane blokove slične ledenoj planini. On se nalazi u Turskoj, anjegovo ime znači pamučni zamak. Veliki broj turista iz celog sveta dolazi da vidi ove vodopade, pritom misleći da su snežne planine, ali su zapravo izvori mineralne vode koja izlazi na površinu. Ova voda se može koristiti kao tretman za bolove u kostima i zglobovima.

9. Vodopad Đavolji krčag

Nalazi se u Minesoti i sastoji se od dva rečna toka: jedan deo reke pada niz stene i stvara vodopad, dok drugi deo vode odlazi u duboku jamu i nestaje. Možemo videti da se ova voda uliva 3 metara duboko, ali ono što je ovde čudno jeste to što se nakon ulivanja voda skriva i ne može se videti gde se zadržava, a do sada nije pronađeno ni legitimno geološko objašnjenje za ovu prirodnu pojavu.

10. Vodopad Rubi

Dugačak je 145 stopa i nalazi se u državi Tenesi u Americi odakle izvire iz dubine krečnjačke pećine. Ovaj vodopad godišnje poseti više od 400 hiljada turista.

Vodopadi su velika turistička atrakcija i zanimljivost ljudima širom sveta. To se može dokazati time što, pored toga što vodopadi nastaju prirodnim putem, postoje i veštački vodopadi kojima čovek želi da ulepša svoj prostor. Očigledno je da vodopadi i te kako uzimaju dosta čovekove pažnje, bilo da ih želi gledati u prirodi, ili samo se informisati o njima. Koji biste vi najradije posetili? 

Prijatelj portala