OAZA

Foto: WIKIMEDIACOMMONS

OAZA SIVA – RAJ USRED EGIPATSKE PUSTINJE

Ukoliko ste ljubitelji egzotičnih destinacija i izolovanih životnih zajednica, Red Info Portal vam predstavlja rajsko mesto u jednoj pustinji Egipta. Naime, u srcu Libijske pustinje, na udaljenosti 830 km od Kaira, nalazi se oaza Siva koja je bogata prirodnim resursima i specifičnim običajima koji karakterišu njene stanovnike. 

Oaza se nalazi 300 km jugozapadno od grada koji se zove Marsa Matruh, a u njoj živi oko 300 000 stanovnika, koji su uprkos teškim uslovima uspeli da očuvaju tradiciju, običaje i svoj jezik – jedan od berberskih dijalekata. Nalazi se na 18 m ispod nivoa mora i predstavlja neku vrstu izolovane životne zajednice sa posebnim običajima i tradicijom, ali je povećanje turizma poslednjih godina doprinelo promeni načina života novih generacija. Siva se odlikuje belim peskom, crnim stenama i krečnjacima – prirodnim poklonima koji zaboravljenoj oazi daju jedinstven magični izgled. Okružena sa svih strana peskom, ona gostima pruža priliku za peščani safari, naročito u periodu između aprila i oktobra kada je temperatura najpogodnija. Oaza je poznata po lekovitim svojstvima svog vrućeg peska, kao i po crvenom pigmentu koji se koristi u keramičkoj industriji. Ljudi iz Egipta i čitavog sveta posećuju Sivu tokom leta da bi toplim peščanim kupkama izlečili reumatizam. Peščana kupka traje oko 20 minuta, pri čemu je osoba do glave zakopana u vrelom pesku, a proces se ponavlja 3 do 5 dana. Takođe, ovde postoje i prirodni centri za lečenje, kao i hoteli izgrađeni na tradicionalan i jednostavan način, a u skladu sa prirodnom okolinom cele oaze. 

DŽAMIJA U OAZI

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Šali je najveći grad oaze u čijem centru posetilac može naći ruševine dvorca izgrađenog od mulja i slanog kamena iz slanih jezera, koji ni Aleksandar Veliki nije zaobišao na svojim putešestvijima. Nažalost, dvorac propada nakon svake kiše. U tesnim ulicama grada možete se susresti sa prodavcima maslina, urmi i raznih rukotvorina. Od ručnih zanata možete videti ukrašene keramičke posude i tradicionalno vezene venčanice. U muzeju Siva nalaze se tradicionalni srebrni nakit, muzički instrumenti, posude i korpe.

Nezaobilazno mesto u oazi je Kleopatrino kupatilo sa toplom izvorskom vodom, koje je izgrađeno od kamena. To je mesto gde se ova drevna egipatska kraljica kupala prilikom posete Sivi. Takođe, 4 km istočno od Sive smešten je hram koji datira iz vremena Tridesete dinastije, a tu je takođe i ostrvo Fatanas sa slanim jezerom koje je ujedno i jedno od omiljenih mesta za plivanje. Poznato je pod imenom Ostrvo iz mašte”.

Oaza je sa svih strana okružena slanim jezerima iz kojih se dobija jako kvalitetna so, zbog čega je meštani neretko nazivaju Oaza belog zlata”. Siva ima najveću koncentraciju soli u svetu, te predstavlja metu evropskih industrijskih zemalja, s obzirom na to da so ulazi u sastav 1400 industrijskih proizvoda poput sapuna, veštačke svile, tekstila, hlora, paste za zube, rashladnih sredstava, raketnog goriva, itd. So predstavlja ogromno bogatstvo koje se stalno troši i nestaje, a ova jezera su nepresušni izvor soli. Takođe, Siva je prvi proizvođač mineralne vode u Egiptu (sadrži preko 5000 izvora) i pored toga ima veliki nedostatak čiste pijaće vode. 

Uprkos ovom prirodnom i kulturološkom bogatstvu, Siva nije jedno od najposećenijih turističkih mesta, a verovatno je razlog njena udaljenost, pa samim tim i vreme koje je potrebno da bi se do nje došlo. Mi se nadamo da smo razigrali maštu predstavljanjem ovog rajskog mesta, te da ćete, ukoliko planirate putovanje u Egipat, razmisliti i o poseti ove čarobne oaze.

 

 

 

 

 

 

 

Prijatelj portala