ARHEOLOGIJA

Foto: PIXABAY

KULTURNI TURIZAM, NOVI ISTRAŽIVAČKI PROJEKTI U ALBANSKOJ ARHEOLOGIJI

Arheološka istraživanja mnogo doprinose spoznaji istorije, kulture, običaja i uopšte života naših dalekih predaka. Nalazišta nam daju okvirnu sliku o tome kako se nekad živelo. Raduje nas saznanje da će se ta istraživanja proširiti. Naime, niz naučnih projekata, koje je nedavno odobrio Nacionalni savet arheologije u Albaniji, imaju cilj da prošire arheološka iskorpavanja tokom ove godine. Pomoću njih će dobiti nove informacije o antičkim gradovima i arheološkim lokalitetima u zemlji dok raste mogućnost posete tim objektima tokom turističke sezone.

Ovu listu novih projekata je objavila na fejsbuk profilu ministarka kulture  Mirela Kumbaro.  Ona navodi da ovi projekati u oblasti arheologije nisu samo od značaja za naučnike u institutu za arheološka istraživanja, već i za razvoj turizma i jedan su od prioriteta Ministarstva kulture Albanije. Dodaje i da će to biti istraživački i kulturni centri tokom sunčanih perioda koji nam se približavanju.

ARHEOLOG

Foto: FLICKR

 

Planirani projekti su: srednjovekovni antički grad Kanina, nastavak iskopavanja u Antigoni, istraživanja na ostrvu Maligrad u Prespi, monumentalne grobnice u drevnom gradu Klositu, arheološka iskopavanja u kastrumu i paleokastrumu u Đirokastri, iskopavanja u Finiću i Butrintu, izgradnja podvodne karte i arheološka istraživanja na području Nivice. Takođe, tu su i iskopavanja praistorijskih utvrđenja u dolini reke Škumbe i praistorijskih naselja u Skrapari, iskopavanja oko paleohrišćanske crkve u Velikim planinama, proučavanje Ilirskog grada Zgrdeš, srednjovekovnog Drača i utvrđenja Dukaj u dolini Vljose, ali i ponovno istraživanje Amantija, tvrđave Drišt i iskopavanja u tvrđavi u Skadru.

SKADAR

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

Ovo uključuje i sledeća istraživanja u Oriku. Na ovoj listi vredi spomenuti nekoliko novih projekata, na primer: Ekspedicija starog arheološkog grada Kanina na području Vljose, Paleokastra, Tvrđava Pec u Kuksu. Arheološka iskopavanja i turistička valorizacija paleohrišćanske crkve u selu Hot (Velike planine) itd. kojima je cilj povratak nekih od spomenika, dvoraca i arheoloških nalazišta naše zemlje na liste redovnih turističkih destinacija.

KRUJA

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

 

U pitanju su zaista veliki projekti i sigurni smo da ulaganje u njih nije uzaludno, već i te kako korisno za nauku i čovečanstvo.

 

Prijatelj portala