Heliodrom na Mokroj Gori

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva

ŽELITE DA DOŽIVITE ODMOR ZA PAMĆENJE? POSETITE MOKRU GORU!

Planirate putovanje? Razmišljate o poznatim turističkim centrima koje možete obići u inostranstvu? Da biste doživeli nezaboravno iskustvo na neobičnom i zanimljivom mestu, nema potrebe da idete daleko. Na samo 210 kilometara od Beograda nalazi se Mokra Gora, park prirode koji će vam pružiti odmor i uživanje poput onog u najpoznatijim evropskim turističkim centrima. Nakon izgradnje ovog kompleksa, stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je ovaj Kusturičinin graditeljski poduhvat proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u tri godine u čitavoj Evropi.

Park prirode „Šargan – Mokra Gora” nalazi se između Zlatibora i Tare, u blizini Višegrada, Bajine Bašte i Užica. Obuhvata površinu od 10.813 hektara.

Živopisna priroda je ono što samo po sebi preporučuje ovaj park turistima. Naime, okružena planinama i klisurama Belog Rzava, Crnog Rzava i Kamiške reke, Mokra Gora odaje utisak oaze netaknute prirode. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, kao i vodopad Skakavac, a izdvaja se i veliki broj mineralnih izvora, pri čemu je najpoznatiji lekoviti izvor Bele vode.

Za ljubitelje prirode interesantne su šume crnog i belog bora i livade i pašnjaci na kojima se, usled posebne klime i geološke podloge, javlja vrlo specifičan biljni i životinjski svet, pa čak i endemične vrste koje ćete retko sresti na drugim mestima.

 

Mokra Gora priroda

Foto: Google free images

 

ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI

Nekada se Mokra Gora nalazila na značajnoj raskrsnici puteva, pa se tako ovde mogu pronaći i ostaci stare rimske kaldrme, metalni novac na Rimskom ili Grčkom groblju, a na ovom groblju se takođe mogu pronaći i srpski srednjovekovni grobovi, kao i stećci koji privlače ljubitelje istorije.

Takođe, Mokra Gora poseduje veliki broj sakralnih objekata koji u sebi nose dah istorije. Najpoznatija je crkva Sv. Vaznesenja u Kršanju, srednjovekovna crkva koja je u više navrata spaljivana i ponovo zidana. Interesantna je i crkva Svetog Ilije koja, iako je sagrađena tek 1946. godine, krije u sebi istoriju ovog naselja. To je zapravo crkva-brvnara u kojoj su sami meštani bili priložnici ikonostasa, pa se i njihovi potpisi i zapisi mogu pronaći na svakoj ikoni.

Značajni objekti iz XIX veka su još i škola iz 1872. godine, Nerandžina kafana, kuća Milje Bogdanović, kovačnica Miluna Arsenijevića, kao i Miljkovića han u selu Kremna, u blizini Mokre Gore.

 

DRVENGRAD NA MEĆAVNIKU

Verovatno najpoznatija turistička atrakcija na Mokroj Gori je kompleks Drvengrad koji se nalazi na brdu Mećavnik iznad Mokre Gore. Tvorac ovog kompleksa je poznati reditelj Emir Kusturica.

Autentične drvene brvnare, stare i do sto godina, obnovljene su i iskorišćene za izgradnju Drvengrada.

U centru Drvengrada nalazi se pravougaoni trg „Dijego-Armando Maradona”, kojim dominira crkva Svetog Save, kao i drveni zvonik pored nje. Čitav kompleks izgrađen je oko trga. Poput njega, i druge građevine nose imena poznatih ličnosti ili kulturnih dobara Srbije i sveta, pa se tu mogu pronaći bioskop „Stenli Kjubik”, biblioteka „Meša Selimović”, galerija „Kapor”, zatvoreni bazen „Milorad Čavić” i slično. Takođe, očigledna je ljubav osnivača Drvengrada prema našem nobelovcu, Ivu Andriću, pa tako u kompleksu postoje i prodavnica suvenira „Aska”, poslastičarnica „Kod Ćorkana”, sportski centar „Prokleta Avlija” i kafe-bar „Lotika”.

Poslednjih godina Drvengrad je mesto mnogih kulturnih događaja, među kojima je najpoznatiji međunarodni filmski festival Kustendorf.

Drvengrad na Mećavniku

Foto: Google free images

 

ŠARGANSKA OSMICA

Šarganska osmica je muzejsko-turistički kompleks pruga u vlasništvu Muzeja železnica Srbije. Ovakva pruga jedinstvena je u Evropi, što privlači mnoge posetioce iz stranih zemalja. Voz koji njome saobraća, popularni Ćira, pravi neobičnu putanju u vidu broja osam, po čemu je Šarganska osmica i dobila ime.

Ova pruga počela je da se gradi nakon oslobodilačkog rata sa Turcima 1878, a završena je tek 1925. godine, zbog čestih prekida usled Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Vodila je od Šargan Vitasa, preko Jatara i Mokre Gore do Vardišta i u to vreme bila nezapamćen poduhvat. Dugo je bila važna zbog veze sa Sarajevom i Dubrovnikom. Poslednji putnički voz ovuda je prošao 1974. godine. Vremenom je postala deo istorije koji je mogao biti i potpuno zaboravljen da nije u turističke svrhe obnovljen 1999. godine, na inicijativu Zavičajnog udruženja Mokrogoraca. Sada je to jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija kako Mokre Gore, tako i čitave Srbije.

Osim u samoj vožnji vozom, uživaćete i u samostalnom obilasku tog kraja. U toku vožnje Šarganskom osmicom česte su pauze kako bi se turisti odmorili, sa vidikovca posmatrali neverovatan pejzaž i uživali u autentičnoj hrani u restoranima pored pruge. Turisti posebno preporučuju restoran u okviru stanice Jatare, koga osim neverovatne hrane odlikuje i autentični doživljaj tog kraja, kao i ljubazno osoblje.

 

Voz, Šarganska osmica

Foto: Google free images

 

UŽIVAJTE U SPECIJALITETIMA UŽIČKOG KRAJA

Ne dozvolite da obiđete Mokru Goru, a da ne probate hranu specifičnu za ovaj kraj!

Popularno „meze” koje se sastoji od pršute, različitih sireva i kajmaka i posebne proje kakve nema u drugim krajevima Srbije, neizostavno je na početku svakog obroka. Obavezno je probati i teletinu ili jagnjetinu ispod sača, koje svoj nezaboravan ukus duguju zemljanim posudama u kojima se spremaju. Kao prilog, tu je i povrće koje će vam smanjiti grižu savesti zbog ovako obilnog obroka.

Za doručak preporučujemo proju i kačamak, a za večeru je tu nezaobilazna komplet-lepinja.

Takođe, ono što Mokru Goru izdvaja od drugih turističkih mesta je bogata ponuda domaćih sokova. Ovo je, zapravo, Kusturičin eksperiment koji se pokazao kao veoma uspešan. Naime, veoma su popularni domaći voćni sokovi koji nose imena različitih poznatih ličnosti. Tako se, na primer, sok od maline zove Če Gevara, a od kupine Fidel Kastro. Verujemo da niste često nailazili na sokove sa ovakvim imenima!

 

Srpsko predjelo

Foto: Google free images

 

KAKO DO MOKRE GORE?

Iz Beograda do Mokre Gore može se stići na više načina: automobilom, organizovanim prevozom kombijem ili, za kompletan luksuzni doživljaj ovog mesta, helikopterom.

Važno je znati da, ukoliko idete sopstvenim automobilom, morate platiti porez na motorna vozila kao naknadu za zaštitu životne sredine.

Direktne autobuske linije iz Beograda nema, ali je moguće otići do Užica, Zlatibora ili Bajine Bašte, odakle postoje lokalni autobusi do Mokre Gore. Takođe je moguće da međugradski autobus stane na lokalnom stajalištu na putu do Užica ili Zlatibora. Pošto nema registrovanog zvaničnog stajališta, cena ovog putovanja varira u zavisnosti od vozača i prevoznika. Povratna karta do Užica iznosi 1.650,00 dinara, a do Zlatibora 1.700,00 dinara. Vožnja autobusom do Užica traje 3 sata i 30 minuta, a do Zlatibora 4 sata.

Ukoliko ste spremni da za prevoz izdvojite malo više novca, agencija Gea Tours može vas kombijem odvesti direktno sa adrese u Beogradu do adrese na Mokroj Gori. Karta za ovu vrstu taksi-prevoza, još uvek malo rasprostranjenu u Srbiji, dostupna je po ceni od 20 evra u jednom, odnosno 40 u oba smera. Put traje 3 do 3,5 sata, bez stajanja radi razgledanja, sa jednom kraćom pauzom za odmor putnika. Kombi saobraća svakodnevno, vreme polaska iz Beograda nije fiksno, već se određuje u dogovoru sa putnicima, ali je uvek u jutarnjim časovima. U kombiju nema Wi-Fi konekcije, što može otežati put „zavisnicima” od interneta.

Za one koji žele da izdvoje veću svotu novca za prevoz do Mokre Gore, preporučujemo odlazak helikopterom. Kompanija Charter Master po ceni od 720 evra po satu nudi prevoz do ovog naselja. U jednom smeru let traje jedan sat i petnaestak minuta, pa odlazak do Mokre Gore i povratak u Beograd iznose gotovo 2.000 evra. Helikopter može primiti tri putnika ukupne težine 250 kilograma, a od prtljaga je dozvoljena isključivo akten-tašna, torba za laptop i slično. Osim sletanja na registrovano stajalište na Mokroj Gori, postoji mogućnost i sletanja na neku od obližnjih livada. Ovo sam put čini jeftinijim, jer se u tom slučaju ne plaća aerodromska taksa. Od Beograda do Mokre Gore se mogu praviti pauze radi obilaska različitih mesta, a postoji i mogućnost panoramskog razgledanja. Ipak, ovo utiče na cenu leta, zbog većeg broja sati provedenih u helikopteru.

Ovakvu vrstu usluge nudi i kompanija BalkanHelicopters. Za ovo zadovoljstvo moraćete da izdvojite oko 1.500 evra. U ovu cenu je uračunato i osiguranje putnika, a da bi se let realizovao po ovoj ceni, potrebna su tri putnika. Takođe je, u dogovoru sa putnicima, moguće razgledanje i stajanje na različitim mestima, što i ovde utiče na cenu leta. Sa čitaocima Red Info Portala kompanija BalkanHelicopters podelila je svoje viđenje Mokre Gore.

Heliodrom na Mokroj Gori

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva

 

Helikopter na heliodromu na Mokroj Gori, uveče

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva

 

Mokra Gora iz helikoptera

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva

 

Helikopter BalkanHelicopters-a

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva

 

SMEŠTAJ

U blizini Mokre Gore postoji veliki broj vikendica i apartmana koje možete iznajmiti, ali za potpuni doživljaj ovog autentičnog naselja preporučujemo odmor u hotelima „Osmica” i „Mećavnik”.

Hotel „Osmica” nalazi se u neposrednoj blizini restorana „Šarganska osmica”. U hotelu je moguć smeštaj za oko 45 osoba. Gostima hotela na raspolaganju su i multimedijalna sala koja može primiti 50 osoba, što je pogodno za seminare, radionice i edukativne skupove. Predivan eksterijer i umetnički nadahnut enterijer sa vrlo specifičnim izgledom unutrašnjih zidova hotela zasigurno će u vama probuditi duh prošlih vremena.

Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, a postoji mogućnost iznajmljivanja trokrevetnog apartmana po ceni od 5.400 dinara. Cena noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u ovom hotelu iznosi 2.100 dinara po osobi.

Hotel „Mećavnik” smešten je u samom Drvengradu, što će vam pružiti još potpuniji doživljaj ovog neobičnog naselja. Hotel poseduje spa-centar, bazen, besplatni internet u zajedničkim prostorijama i kablovsku televiziju u sobama. Za ljubitelje sporta i rekreacije, u sklopu hotela nalazi se i teniski i košarkaški teren, kao i fitnes-centar. Kompleks „Drvengrad” poseduje sopstveni restoran u kome gosti hotela mogu uživati u specijalitetima ovog kraja.

U hotelu postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe, kao i mali i veliki apartman i rezidencija. Cena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 4.260 dinara, dok će vas u rezidenciji noćenje koštati 15.000 dinara.

 

Hotel na Mokroj Gori

Foto: Google free images

 

Predivna priroda i izdvojenost od „civilizacije” su razlog zbog čega je Mokra Gora sve popularnija među turistima, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Jedina mana može biti to što su cene iznad proseka, ali svi dosadašnji posetioci se slažu u jednom: više cene su apsolutno u skladu sa kvalitetom odmora na Mokroj Gori.

 

Tekst: Vanja Mitić

Foto: BalkanHelicopters privatna arhiva, Google free images

Prijatelj portala