Pogled na prirodu iz hotelske sobe.

Foto: Pixabay

KAKO DA DOPRINESETE OČUVANJU OKOLINE I PRITOM SAČUVATE MALO PARA?

Da li Vam je ikada palo na pamet da možete dobiti neki poklon ili popust ukoliko se odreknete čišćenja sobe? Verovatno nije, ali to je postala realnost i sve je češća.

Naime, u većini hotelskih soba se može naći zelena kartica koja predlaže gostima da tokom boravka peškire i posteljinu ne koriste samo jednom. Ali neki hoteli su čak otišli i korak dalje. Naime, u određenim hotelima je gostu data opcija da se tokom svog boravka u hotelu odrekne dnevnog čišćenja sobe. Ukoliko se gost odrekne čišćenja sobe dobija poklon karticu, popust na doručak, ili nešto slično. 

Eksperti kažu da je ovo pametan potez za biznis. U poslednjih nekoliko godina turisti, pogotovo oni mladi, sve više i više traže hotele koji brinu o zaštiti sredine – takozvane „zelene hotele i spremni su da plate više novca za takve usluge. Vode se razmišljanjem da se, ukoliko se ukine svakodnevno pranje peškira i posteljina, smanjuje trošenje vode, smanjuju se troškovi i ispušta se mnogo manje hemikalija u kanalizaciju. 

Starvud hoteli su 2008. započeli akciju „Izaberi zeleno, gde bi gosti koji odbiju dnevno čišćenje soba dobili 500 starpoena koje bi mogli da potroše u nekom Starvud hotelu ili poklon karticu na 5 dolara, koju bi mogli da iskoriste na bilo koje piće ili hranu. Projekat „Green Stay Delta hotela čak nudi gostima opciju da zasade drvo ukoliko se odreknu čišćenja. Nedavno su Delta hoteli proslavili sađenje 100.000-og drveta kao deo ovog programa. 

Kao razlog za nuđenje ovog izbora neki hoteli navode da jednostavno ne žele da smetaju svojim gostima tokom odmora.

Sada Vam samo preostaje da se raspitate koji hoteli ovo praktikuju u mestu koje želite da posetite i pravac tamo, bićete povlašćeni! 

Prijatelj portala