PLANINA

Foto: FREEPIK

RORAIMA ‒ PLANINA NA KOJOJ KIŠA NEPRESTANO PADA

Planina Roraima se nalazi na tromeđi Venecuele, Brazila i Gvajane i najviši je deo planinskog lanca u Južnoj Americi kojem pripada. Njen najviši vrh je Maverik Rok, sa nadmorskom visinom od 2810 m. Ova planina se nalazi u okviru Gvajanskog štita, u kojem je smešten i Kanaima, nacionalni park Venecuele. Veruje se da je Roraima jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, stara preko dve milijarde godina.

Na ovoj planini kiša pada gotovo svakog dana, te je iz tog razloga postala stanište nekoliko interesantnih vrsta biljaka i životinja. U niskoj vegetaciji može se naći biljka mesožderka Heliamphora, kao i zaštićena endemska vrsta žaba krastača.

Priča o Roraimi obavijena je velom misterije, te je bila inspirativna za mnoge legende i mitove. Tako se veruje da su ova planina i njena očaravajuća priroda podstakle Artura Konana Dojla da napiše čuvenu naučnofantastičnu priču o dinosaurusima „Izgubljeni svet” i objavi je 1912. godine. Upravo zbog mitova i legendi koji je prate, Roraima ima veliku ulogu u duhovnom životu indijanskog plemena Pemona. Takođe, pre deset godina su počela istraživanja stalaktita na misterioznim zidovima pećina ove planine.

Roraima je danas omiljena destinacija za entuziastične alpiniste. Iako je put dobro označen, vrlo se lako možete izgubiti među mnogim stazama, budući da su prekrivene gustim oblacima. Upravo je nepristupačan teren razlog za to da, ukoliko planirate da pohod na Roraimu, uzmete lokalne vodiče iz Paraitepuja, kojima je ona znatno bliža i poznatija.

 

 

Prijatelj portala