NAKHON CAVE

Foto: WIKIMEDIA COMMONS/AUTHOR NEILS MICKERS

DEVET NAJZANIMLJIVIJIH PEĆINA NA SVETU

Pećine nisu turističke destinacije koje ljudima prve padaju na pamet kada se spremaju za putovanje. Međutim, one predstavljaju izvanredan prizor nastao stotinama hiljada godina pre nas. Da bismo to i dokazali izdvojili smo devet pećina, specičnog izgleda i lepote.

„Jeita Grotto”, Liban
Džeita pećina („Jeita Grotto”) a se nalazi u dolini Nahr el-Kalb, 18 kilometara severno od Libana. Za vreme građanskog rata koristila se kao skladište za municiju. Ono što ovu pećinu čini zanimljivom jesu interesantni oblici stena, stalagmita i stalaktita. Sastoji se iz dva dela, gornjeg i donjeg. Stalagmiti na gornjem delu su jedni od najvećih na svetu. U donjem delu, na reci Nahr el-Kalb koja se nalazi blizu 8000 metara ispod tla može se organizovati obilazak brodom.

„Phraya Nakhon”, Tajland
Pećina u nacionalnom parku „Khao Sam Roi Yot” se sastoji iz dve manje odaje. U ovoj pećini sa pogledom na planinu i šumu se, zbog zrakova sunca koji prolaze kroz pukotine, na plafonu formira zaista impresivna slika. Igre svetlosti nikad ne prestaju zbog sunčevih zraka, koje u različito doba dana padaju pod različitim uglovima. Vreme provedeno u ovoj pećini izgleda kao da ste odvojeni od zemlje i nalazite se na nekoj drugoj planeti.

„Waitomo”, Novi Zeland
Ono što ovu pećinu čini posebnom je to što njenu tavanicu osvetljava na desetine hiljada insekata koji vise sa nje. U pitanju su maleni insekti nalik paucima koji, pletući svoje trake na tavanici pećine, istovremeno tako stvaraju predivnu pojavu, jer tavanica podseća na zvezdano nebo. Vode koje teku iz pećine dodatno naglašavaju njenu nadzemaljsku lepotu. Zahvaljujući njima, u pećini se može raftingovati, ali i obilaziti čamcem. Ova pećina „svetlećih crva”se ubraja u one koje se obavezno moraju istražiti prilikom posete Novom Zelandu.

Fingal, Škotska
Pećina Fingal, koja svoj naziv duguje Vikinzima, pažnju je privukla svojim zadivljujućim ulazom. Nega čine bazaltni šestougaoni stubovi, formirani pre 60 miliona godina od lave koje se potom hladila. Stubovi su toliko pravilnog oblika da izgledaju kao da su ih napravili profesionalni vajari. Ova je pećina posebna i zato što je pojedinim umetnicima postala izvor inspiracije. Mendelson je, tako, pod utiskom zvuka talasa koji udaraju o pećinu, komponovao svoju uvertiru Hebridi. Pećina se nalazi na nenaseljenom ostrvu Stafa.

FINGALS CAVE

Foto: WIKIMEDIA COMMONS/

 

Škocjanske jame, Slovenija
Ovaj sistem kraških jama izdvaja se ne samo izgledom već i istorijskim značajem jer su korišćene kao utočište starih civilizacija. U pećinama sa najvećim podzemnim kanjonima i rekama na svetu, može se videti kako se voda na nekim mestima sužava i stvara velike podzemne prostorije. Najveća prostorija je Martelova dvorana veličine 2,2 miliona kubnih metara.

„Pećina Lasti”, Meksiko
„Pećina Lasti” (španski „Sótano de las Golondrinas”) u gradu San Luis Potosi je jedna od skrivenih mesta prirode. Ovo je najveća pećina na svetu. Njen ulaz predstavlja rupa prečnika 55 metara. Spustivši se dole, vidi se da proširena pećina ima dubinu veću od 300 metara. Drugim rečima, toliko je velika da u nju može stati Empajer stejt bilding (Empire State Building). Naziv je dobila jer se u rupama njenih zidova okuplja više različitih vrsta ptica. Ovaj skriveni deo prirode možete istražiti spuštajući se uz zidove pećine. Specifična je i po tome što je lokacija koju biraju oni koji se bave ekstremnim sportovima, naročito padobranci.

Herkul, Maroko
Pećina Herkul u Tandži je najveća pećina u Africi. U njoj su pronađeni predmeti i skulpture 30 metara ispod zemlje. Postoji legenda da je ulaz u ovu pećinu, koji su stvorili talasi okeana, napravio poznati mitološki heroj Herkul. Sam ulaz je neobičan jer njegov oblik podseća na izgled Afrike na geografskoj karti.

Krubera, Gruzija
Pećina koja je poznata pod imenom „Rupa smrti“ duboka je približno 2 200 metara i dugačka oko 13 500 metara. Sa samog ulaza, nemoguće je videti njen kraj. Da bi se sišlo u pećinu, koja se skoro cela sastoji od krečnjaka, potrebno je imati hrabrosti i avanturističkog duha. Ona je kao stvorena za zavisnike od adrenalina. Iako su pri prvom pokušaju uspeli da se spuste samo 90 metara, ljudi svakoga dana sve dublje zalaze u nju. Prolazom kojem su dali ime Put nade mogu se posetiti dubine veće od 2000 metara.

Batu, Malezija
Ova pećina, koja se nalazi 15 metara severno od prestonice Kuale Lumpur, sveto je mesto za hinduse. Ona je najveće svetsko pećinsko svetilište hindusa. Kompleks se sastoji iz 3 dela, a visinska razlika je oko 100 metara. „Pećina sa hramom” je najposećeniji deo. Skulptura ispred pećine Batu, visine 43 metara, prekrivena je zlatom. U delu poznatom kao „tamna pećina” organizuju se česte ture, i tada se mogu posetiti najređe vrste paukova i slepih miševa. U trećem delu poznatom kao „pećina kao galerija umetnosti” naročito važnom hindusima, nalaze se najvažniji spomenici i jedno malo jezero.

BATU CAVE

Foto: WIKIMEDIA COMMONS/AUTHOR MITHUN AHAMED

 

Nadamo da se da ćete upravo neku od navedenih pećina izabrati za svoju sledeću destinaciju jer od pogleda na svaku zastaje dah.

 

 

Prijatelj portala