POGLED NA KRILO AVIONA KROZ PROZOR

Foto: PIXABAY.COM

ZAŠTO SE PROZORI NA AVIONIMA NE POKRIVAJU PRILIKOM POLETANJA I SLETANJA?

Ako ste se ikad pitali zašto se prozori na avionima prilikom poletanja i sletanja ne pokrivaju, onda je ovo pravo mesto za razrešenje vaših nedoumica. Naime, vazduhoplovni stručnjaci otkrivaju da se zastori na prozorima aviona prilikom poletanja i sletanja podižu ne kako bi putnici uživali u pogledu, već iz bezbednosnih i sigurnosnih razloga.

 

Podizanje roletni u tim prilikama se putnicima možda čini nevažnim i mnogi veruju da osoblje aviona priprema putnike za sletanje kada točkovi udare o zemlju. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da su u pitanju bezbednosne i sigurnosne procedure unutar aviona.

 

Šef bezbednosti vazduhoplovstva Saran Udajakumar navodi da podizanje roletni omogućava zaposlenima da vide šta se dešava napolju i na taj način procene situaciju. Putnici bi trebali da primete šta se dešava vani i upozore osoblje ako dođe do hitnog slučaja.

POGLED KROZ PROZOR AVIONA

Foto: PIXABAY.COM

 

Udajakumar dodaje da posada ima samo 90 sekundi da evakuiše putnike u slučaju hitnosti, pa su putnici obavezni da podignu roletne kako bi osoblje procenilo situaciju izvan aviona, odredilo odgovarajući plan evakuacije i odabralo vrata kroz koja bi se sprovelo evakuisanje.

 

David Robinson, stručnjak vazduhoplovne industrije, izjavio je da je vizuelna percepcija osobe koja se prilagodila bledoj svetlosti pre eventualne nesreće dosta bolja od one koja je u potpunom mraku ako se dogodi nesrećni slučaj, posebno ako ima samo 90 sekundi da izadje iz aviona.

 

Prozori na avionima su pre 1953. godine bili četvrtasti, da bi kasnije postali okrugli, nakon što su stručnjaci otkrili da je razlog pada jednog aviona to što su prozori imali 4 ugla. Ovo bi značilo da postoje 4 slabe tačke, pa su prozori mogli da pucaju zbog jakog pritiska vazduha.

 

Stoga, ukoliko se vozite avionom i dobijete mesto pored prozora, ako vam nešto postane sumnjivo i neuobičajeno, javite osoblju kako biste sebi obezbedili bezbedno putovanje. A onda, kada se potencijalni problem reši, zavalite se u svoje sedište i prepustite prostranstvu koje osvajate letenjem.

 

Prijatelj portala