POLARNA SVETLOST

Foto: PIXABAY

ŽELITE DA SPAVATE U PRIRODI? UČINITE TO NA ISLANDU

Island — zemlja gejzira, vulkana i leda, ali i geotermalnih izvora. Ova zemlja je poznata po tome da se u njoj možete kupati u vreloj vodi, usred leda ili čak i u krateru vulkana. Za one koji ne vole kupanje, već uživanje u prirodi, a o Islandu očekuju nešto drugačije, ovaj tekst će biti pravo osveženje.

Jedan islandski hotel nudi spavanje u srcu divljine, a pogled koji se odatle pruža je jedinstven i nezaboravan. Hotel Babl smešten je u okolini sela Skalholt, oko sat vremena od Rejkjavika. „Prespavati u prirodi i istovremeno ne napuštati udobnost kreveta” jeste moto ovog hotela. On ne podleže uobičajenoj kategorizaciji zvezdica od 1 do 5, Babl ima čak 5 miliona zvezdica, jer gosti uživaju u prizoru zvezdanog neba sve vreme tokom boravka.

Posetioci koji žele da budu okruženi šumom i gotovo netaknutom zemljom mogu se smestiti u providne mehure, kojih ima pet i zovu se Una, Asta, Torun, Valdis i Marija (imena članova porodice vlasnika). Sobe-baloni nude komfor, a pružaju i romantičan pogled na okolinu, zvezdano nebo ili polarnu svetlost. Sobe u obliku mehura, koje oblikom podsećaju na iglo, nalaze se u hotelu i svaka pruža maksimalnu privatnost, bez obzira na to što su providne. Uprava garantuje da do njih mogu da dođu samo oni koji su smešteni u određeni mehur. Naime, njihov tačan položaj dobijaju posetioci tek kada svoju rezervaciju plate, navodi Dejli mejl. Svaki „apartman” ima krevet, lampu, noćni stočić i priključak za punjenje telefona. Na internet možete zaboraviti, ali kome je to potrebno kada posmatra polarnu svetlost? Mehuri su podeljeni u pet kategorija i svaka od njih je posebna po nečemu. Ono što im je zajedničko jeste to da svi nude bračni krevet i zato su, pre svega, namenjeni parovima. Neosporna prednost soba je pogled na okolinu ili zvezdano nebo. Takođe, oni najsrećniji mogu posmatrati u određenom periodu i jednu od najvećih lepota Islanda — polarnu svetlost. Sobe su ugrejane, a vazduh u njima se stalno menja svakog sata. Kupatilo i kuhinja su zajednički za sve goste. Za jednu noć u mehuru ćete morati da izdvojite više od 150 evra, a najteže ćete rezervisati od oktobra do marta, kada traje i polarna svetlost.

Ako ste ljubitelj polarnih predela, leda, vulkana, gejzira, onda je Island pravo mesto za vas. Kako biste potpuno uživali u svom odmoru u ovoj zemlji, hotel Babl pruža nesvakidašnje iskustvo i pravo je mesto za avanturiste i zaljubljenike u prirodu i sve njene čari.

Prijatelj portala