KUALA LUMPUR, MALEZIJA

Foto: PIXABAY.COM

NAJBOLJE DESTINACIJE ZA ONE KOJI PUTUJU SAMI

Ponekad se desi da, iako je vaša želja za putovanjem ogromna, iz različitih razloga nemate sa kim da je podelite. Neusklađenost obaveza i mnogi drugi razlozi mogu uticati na to da vam se planovi za zajedničko putovanje promene. Međutim, uvek možete sami da putujete. Iako deluje neobično i možda previše usamljenički, putovanje na koje ćete poći sami može vam doneti mnogo novih poznanstava i neke nezaboravne avanture.

Predstavljamo vam najbolja mesta koja možete posetiti sami.

 

1. Melburn, Australija

Melburn, glavni grad Australije, je popularna destinacija koja obiluje lepotama i nudi mnogo zabavnih sadržaja. Ono što Australiju preporučuje je svakako činjenica da se ona smatra bezbednom zemljom, ako izuzmemo opasnosti koje vrebaju u carstvu životinja. Osim toga, ovo je i zemlja u kojoj možete poboljšati svoje znanje engleskog jezika.

MELBURN, AUSTRALIJA

Foto: PIXABAY.COM

 

2. Tajland

Tajland je odlično mesto za one koji putuju sami. Ova zemlja je poznata po gostoljubivosti i, s obzirom na to da je popularna destinacija, velika je verovatnoća da ćete sresti jednako dobro raspoložene ljude. Tajland je i odličan izbor za one koji pokušavaju da uštede, jer osim po gostoljubivosti, ova zemlje je poznata i po niskim cenama. Čuvene su lepote tajlandskih predela. Ne propustite delove centralnog Bankoka, prelepe plaže i tropske džungle. Sve ove pogodnosti čine putovanje po Tajlandu jedinstvenim.

 

3. Butan

Butan je dom neukrotive planine Ganghar Puensum. Ova planina je sveta i butanska vlada je zabranila bilo kakve pokušaje osvajanja vrha. Pristup je moguć samo ukoliko rezervišete ranije i to u društvu vašeg ličnog vodiča.

Ako čeznete za novim kulturnim dešavanjima, Butan je pravo mesto za vas. Sve do šezdesetih godina prošlog veka, ova zemlja nije imala puteve, struju, motorna vozila i telefone. Zanimljivo je i da su 1999. godine u Butanu zabranjene plastične kese, a 2004. godine i duvan.

 

4. Kostarika

Ako čeznete za avanturom, Kostarika je pravo mesto za vas. Ova zemlja nudi niz zabavnih sadržaja, od surfovanja do vulkana. Iako nije bila na dobrom glasu, Kostarika je puna prijatnih stanovnika. Ovo je zemlja u kojoj se nikada nećete osetiti usamljeno, jer za to prosto nećete imati vremena. Zanimljivo je da ova miroljubiva zemlja nema čak ni sopstvenu vojsku i da su politički nemiri za njih nepoznanica.

 

5. Hong Kong, Kina

Iako je jedan od najvećih gradova na svetu, Hong Kong je i odlično mesto za odmor, koje zahvaljujući divnim baštama pruža mir i udobnost. Ovaj grad nosi titulu jednog od najbezbednijih mesta na svetu.

Za razliku od ostalih delova Kine, zahvaljujući svom britanskom nasleđu većina stanovnika Hong Konga govori engleski.

 

6. Kusko, Peru

Poznati glavni grad drevnog carstva Inka je već vekovima omiljena turistička destinacija. Poznat je po svojoj kulturi i stanovnicima, koji i dalje vole da nose tradicionalnu odeću.

Putovanje možete početi posetom izgubljenom gradu Inka, Maču Pikču. Ova destinacija nudi i mnogo arheoloških nalazišta, koja su pravi raj za ljubitelje istorije.

 

7. Aljaska

Skoro 20% posetilaca Aljaske putuje bez društva, tako da će Aljaska i vas rado dočekati.

Ono što je čini posebnom su svakako njeni predeli: fjordovi, snežni vrhovi planina, netaknuta priroda, divni glečeri… Moguće je i posmatranje kitova. Zar treba dodati još nešto?

POLARNA SVETLOST NA ALJASCI

Foto: PIXABAY.COM

 

8. Aranska ostrva

O ova tri ostrva, koja se nalaze zapadno od Irske, se govori kao o tajnom nasleđu Iraca. Ukoliko želite da pobegnete od svakodnevnog života, ona su savršen izbor.

Ostrva su veoma bezbedna, a njihovi stanovnici prijatni i druželjubivi. Ona su i savršeno mesto za biciklizam. Usput, najčešće prevozno sredstvo je upravo bicikl.

 

9. Malezija

Ova azijska zemlje je odlična destinacija za one koji putuju sami. Bezbedna je, stabilna i konzervativna, ali i nestvarna i fantastična.

Malezija spada u tehnološki razvijenije zemlje Azije, a tokom cele godine nudi mnoga dešavanja i festivale. Ova zemlja kontrasta je poznata kako po divljim džunglama na Borneu, tako i po neboderima u Kuala Lumpuru.

 

10. Bali, Indonezija

Bali je duhovno mesto, gde joga, banje i organske grickalice nisu ništa neobično. Kad ovome dodate gostoljubive i prijatne stanovnike, dobijete pravi raj za putovanje.

U ovoj zemlji vam sjajno društvo neće nedostajati. Bali je hinduističko mesto, pa možete računati na odmaranje i duhovnost. Ukoliko ste ljubitelj majmuna, Šuma svetih majmuna (Savred Monkey Forest) u Ubudi je nešto što vredi posetiti i doživeti.

 

Putovanje bez društva, osim što nosi mnoge pogodnosti, podrazumeva i veću odgovornost onoga koji putuje. Ukoliko se odlučite da putujete sami, potrebno je da budete i malo organizovaniji. Planirajte unapred, obezbedite prenoćište barem za prvi dan. Ukoliko se plašite samoće, odaberite smeštaj koji nudi zajedničke prostorije u kojim se lako možete sresti sa drugim putnicima.

Naučite kako da putujete sa malo prtljaga. Neka vam uvek bude pri ruci telefon sa važnim brojevima telefona. Javljajte ljudima gde se nalazite i pre svega verujte svom instinktu.

 

Putovanja su neverovatan doživljaj, bilo da putujete sami ili u društvu. Odvažite se i barem jednom sebi priuštite solo-putovanje, neverovatne avanture i zanimljive dogodovštine neće izostati. Svet je otvoren i čeka na vas, udahnite ga punim plućima.

 

 

Prijatelj portala