KINA GRADOVI NA VODI 1

Foto: PIXABAY

VENECIJA ISTOKA ‒ DREVNI KINESKI GRADOVI NA VODI

Okružene rekama, jezerima i kanalima, tri oblasti u Kini čine takozvani „zlatni trougao” istorijskih gradova. Svi oni se uglavnom nalaze pokraj vode. Šangaj, Sužou i Hangžou predstavljaju okvir ove trougaone zone, koja je poznata kao „Venecija istoka”. Njihovo bogatstvo leži u istoriji koja je stara hiljadama godina, kao i u zidinama sagrađenim oko složenih sistema kanala. Ovde se i lokalno stanovništvo i turisti još uvek prevoze koristeći čamce i vesla, a kapetan će vam ponekad izvesti serenadu u vidu tradicionalne kineske folklorne pesme. Predstavljamo vam osam drevnih gradova na vodi u Kini.  

Nansun

Pobegnite iz prepunog Šangaja u Nansun, koji se nalazi 70 kilometara zapadno od pomenute metropole. Ovaj grad na vodi je pomalo drugačiji od drugih okolnih mesta: uglavnom privlači manji broj turista, a njegova arhitektura predstavlja kombinaciju tradicionalne kineske i zapadnjačke gradnje. Dok šetate pokraj drevnih kanala, verovatno ćete spaziti meštane kako igraju karte ili ispijaju čaj. Ovaj gradić potiče iz perioda između 1241. i 1252. godine, kada je na vlasti bila dinastija Sung, a smatra se epicentrom venčanja na kanalima ― događaja pri kojima 10 brodova, na kojima se održava venčanje, plovi kroz grad. Ovi brodovi su ukrašeni crvenim cvećem i mašnama, a mlada i mladoženja se nalaze na prvom brodu u nizu.

Tongli

Na pola sata vožnje od Sužoua naći ćete jedan od najpoznatijih kineskih gradova na vodi ― Tongli. Ovaj gradić se smatra minijaturnom verzijom Venecije, budući da je skoro svaka građevina locirana pored nekog od kanala. Sam grad se sastoji od sedam ostrvaca, koja razdvaja 15 kanala i spaja više od 40 mostova, a povrh svega grad okružuje pet jezera. Tongli je star više od 1.000 godina, a najstariji most u gradu potiče iz perioda vladavine dinastije Sung. Posetioci bi ovde mogli da posete muzej posvećen venčanjima, u kome su izložene drevne kineske svadbene nošnje i ukrasi.

KINA GRADOVI NA VODI 2

Foto: PIXABAY

 

Sitang

Sitang je veoma star grad ― potiče iz perioda zaraćenih država (476–221. godine p. n. e.). Sitang se od okolnih gradova na vodi razlikuje po ulicama zvanim langpeng, koje se protežu pokraj vode i kojima je moguće šetati se i tokom kišne sezone. Potrebno je sat vremena vožnje da bi se do njega stiglo iz Šangaja, ali oni koji se upute tamo biće nagrađeni potpuno nekomercijalizovanim autentičnim ambijentom ovog gradića, u kom ima dosta mogućnosti za fotografisanje. Ostale zgode koje nećete naći u drugim sličnim mestima jesu pecanje sa meštanima po kanalima, večera na brodiću, kao i razgledanje izrezbarenog drveta i dekorativnih pločica po muzejima.

Vužen

Ovaj grad je udaljen oko 150 kilometara od Šangaja i leži na Velikom kineskom kanalu ― najdužem kanalu na svetu, dugom 1.776 kilometara. On je nekada bio glavna trgovačka ruta koja je povezivala Hangžou sa Pekingom. Godine 2013. završen je obiman višegodišnji projekat restauracije ovog grada starog 13 vekova, a renoviranje je otpočelo još 1999. godine. Oko 1,5 miliona posetilaca dolazi godišnje u Vužen kako bi posmatrali tradicionalnu arhitekturu i hramove, kao i da bi se opustili u hotelima sa pet zvezdica. Otprilike polovina građevina u ovom gradu potiče iz daleke prošlosti Vužena, dok drugu polovinu čine nove i obnovljene.

Žuđađao

Žuđađao, do koga se lako dolazi iz centra Šangaja javnim prevozom, jedan je od najbolje očuvanih drevnih gradova na vodi u ovoj regiji. Nastao je pre oko 1.700 godina i u jednom periodu bio je veliki centar trgovine pirinčom. Posetioci sada mogu da vide jednu od najvećih bašta južne Kine ― Mađa baštu, kao i preko 10.000 građevina iz perioda vladavine dinastija Ming i Ćing (od 1389. do 1911. godine). Lokalni meštani su zabrinuti i smatraju da su istorija i kultura ove oblasti ugrožene zbog izgradnje jednog velikog tržnog centra i zabavnog parka iz 2012. godine.

KINA GRADOVI NA VODI 3

Foto: PIXABAY

 

Ćibao

Lociran na oko 15 kilometara od centra Šangaja, ovaj gradić, do kog se vrlo lako može doći, idealan je za kratki odmor. Ćibao je izgrađen pokraj vode, oko jednog hrama iz ranog desetog veka. Ime ovog grada znači „sedam blaga”, a smatra se da su ova blaga (gvozdena statua Bude, bronzano zvono, sutra ― vrsta spisa ispisana zlatnim slovima na papiru od lotosa, 1.000 godina staro drvo katalpa, par štapića od žada, sekira od istog materijala i zlatna statua petla) nekada bila čuvana u pomenutom hramu. Ukoliko želite da doživite zaista posebno iskustvo, posetite „Teatar senki”. U njemu se daju predstave u kojima se pomoću lutaka na platno bacaju senke. Možete posetiti i muzej posvećen borbi skakavaca kako biste bili svedok tuča između buba.

Luži

Kako biste stigli do ovog grada, koristite Sužou kao polazište ― udaljeni su jedan od drugog samo 15 kilometara. Ovaj grad ima istoriju 2.500 godina staru, a u početku je bio seoce po imenu Puli. Puli je zapravo bio pesnik samotnjak i zvao se Lu Guimeng. On se povukao u ovaj grad, koji je dobio ime po njegovom pseudonimu. Grad je poznat po svojim mostovima, a mnogi se nalaze u istom stanju u kom su bili kada su nastali, zbog čega je Luži dobio nadimak „Muzej starih kineskih mostova”. Pored prvobitnih mostova, mnoge stare građevine su takođe dobro očuvane, a ne obnovljene, kao što je slučaj u mnogim drugim gradovima na vodi.

KINA GRADOVI NA VODI 4

Foto: PIXABAY

 

Žoužuang

Žoužuang je najpoznatiji od svih kineskih gradova na vodi, a nalazi se na pola puta između Šangaja i Sužoua. Arhitektura je stara više od 900 godina, a sačuvano je oko 60 lukova od cigala i 100 bašti. Godine 1987. izgrađen je još jedan toranj ― hram Ćuanfu. I ova građevina napravljena je u autentičnom stilu i usklađena sa okolinom. Sa vrha ove kule pruža se najbolji pogled na grad, a ukoliko želite da doživite autentično iskustvo, posetite taoistički hram Čengsu, koji je sagrađen između 1086. i 1093. godine. U pitanju je jedan od najpoznatijih taoističkih hramova u ovoj regiji.

Sada je jasno zbog čega ovu kinesku oblast zovu Venecijom Istoka: očuvana tradicija, gradovi na vodi i autentični ambijent kojem poželite da se vratite. Ako na to dodate i kulturu Dalekog istoka, koja Evropljane uvek ostavi bez daha i činjenicu da veliki broj ovih gradova još uvek nisu preplavili turisti, Venecija Istoka je idealna destinacija za novo egzotično putovanje.

 

Prijatelj portala