Foto: Pixabay

ŠTA TREBA ZNATI PRE PRVOG PUTOVANJA NA KUBU?

Kuba je jedna od najpopularnijih destinacija u Latino Americi. Međutim, put u ovu komunističku državu, koja je pod ekonomskim embargom već 55 godina, nije svakidašnje iskustvo. Evo naših saveta kako da se dobro pripremite.

Na Kubi ekonomski embargo traje od 1962. godine pa  u ovoj državi narod ne živi lako. Hotelski kapaciteti, koji su u potpunosti u vlasništvu države, turistima nisu mnogo primamljivi. Zato se razvio fenomen „posebnih kuća”. Reč je o boravku u kućama samih stanovnika ove zemlje. Ukoliko planirate putovanje na Kubu, razmislite da li biste odseli u nekoj od kubanskih kuća.

Pohabana kola, izbledele fasade − malo je reći da je boravak na Kubi životno iskustvo. Ono podrazumeva da ste već izlazili iz svoje zone komfora. Za one koji su spremni da se prilagode, nezaboravan provod je garantovan.

Najbolji period za put na Kubu jeste od kraja novembra do polovine aprila. To je „sveža” sezona, sa prosečnim temperaturama u Havani između 26 i 29 stepeni. Od kraja aprila do novembra traje sezona kiša. Temperature se smenjuju i vlažnost je pojačana.

Mere predostožnosti su stroge, ali kubanski gradovi su ipak veoma sigurni i možete ući u državu bez straha. Mnogi se pitaju i da li je Kuba sigurno mesto za žene koje putuju same. Ne brinite, Kuba je i u tom smisliu potpuno sigurno mesto. Ne morate brinuti ni o svom zdravstvenom osiguranju. Reputacija kubanskih lekara nije slučajna. Zdravstveni sistem Kube najbolji je u regionu.

Putnici na granici moraju pokazati turističku kartu. To je šifra za ulazak u ovu očaravajuću zemlju. Turistička karta važi jedan mesec i omogućava samo jedan ulazak na teritoriju Kube. Turističke agencije uglavnom preuzimaju na sebe proceduru oko dobijanja vize, a ljudi koju putuju sami moraju se obratiti Kubanskoj ambasadi. Treba priložiti važeći pasoš, povratnu kartu i 22 evra po osobi u novčanicama. Karta se dobija istog trenutka. Poštom treba poslati dosije i računati na još 25 evra troška.

Za putnike koji dolaze iz Amerike, ulazak na teritoriju Kube je veoma komplikovan. U suprotnom pravcu to nije slučaj. Turističke agencije čak predlažu odlazak u Majami posle odmora na Kubi.

Na Kubi se koriste dve valute: kubanski konvertibilni pezos i kubanski pezos. Međunarodni kod je CUP. Jedan pezos sastoji se od 100 sentavosa. Ima vrlo malo aparata za kartice i stoga je bolje opremiti se kešom.

Za dobar obrok u dobrom restoranu planirajte između 25 i 30 pezosa (oko 25 evra). Za doručak u hodu oko 11 evra. Cena kafe kreće se između 1 i 2 pezosa, odnosno 2 evra.

Vremenska zona jeste GMT - 4: kada je kod nas podne, u Havani je 6 ujutru. Pripremite se na prilagođavanje.

Obilazak Kube automobilom jeste nesumnjivo najbolji način da se otkrije ostrvo gde gužvi u saobraćaju nema. Ali oprezno: izbegavajte da vozite noću, jer putevi nisu u dobrom stanju i Kubanci uglavnom idu peške, čak i u mraku.

Međutim, sloboda mišljenja i izjašnjavanja ne zauzima zavidnu poziciju na Kubi. Bolje bi bilo izbegavati političke teme kako ne biste stavili sagovornika u neprijatnu situaciju.

Iako ima veoma lepe plaže, Kuba nije destinacija za kupanje. Iz tog razloga, neke agencije čak nude spajanje odlaska na Kubu sa Meksikom, preko Kankuna.

U nastavku teksta nudimo vam i neke od opštih informacija o Kubi:
Glavni grad: Havana, 2 miliona stanovnika
Površina: 110.860. km2
Broj stanovnika: 11 miliona
Gustina naseljenosti: 101,6 stanovnika po km2
Prosečni životni vek: 79 godina
Stopa pismenosti: 99,8 %
Zvanični jezik: španski
 

Prijatelj portala