Foto: Pixabay

SLOVENIJA − MALA ZEMLJA U KOJOJ ĆETE NAĆI MNOGO LEPOTE

ko vam za letnji odmor nisu potrebna samo odmarališta, tirkizno more i izležavanje na toplom pesku, Slovenija će vas očarati. Vodič „Lonli planet” ovu zemlju karakteriše kao zemlju koja ima šarm tipične autdor destinacije. Naime, ona je idealna za ljude koji vole da provode vreme aktivno. Ovde se isplati posetiti više zanimljivih mesta.

Ljubljana
Spada među najmanje metropole Evrope i, iako je lako možete prepešačiti, nudi relativno veliki broj kulturnih znamenitosti i atrakcija. Za njihovu posetu vam, međutim, jedan dan neće biti dovoljan.

Definitivno posetite Ljubljansku tvrđavu. Stari grad će vas očarati istorijskim duhom i fascinantnim crkvama, ali i lokalnim parkom sa jezerom. U gradu takođe ima i nekoliko poznatih pijaca, koje se nalaze na trgovima, uključujući Vodnikov trg, Prešernov trg i Gornji trg. Čim se nađete u centru, vašoj pažnji ne smeju promaći tri mosta preko reke Ljublanica, u blizini Prešernovog trga, na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Ovde se održavaju razna kulturna dešavanja.

Predjama
Izvan glavnog grada možete, osim divljenja slovenačkoj prirodi, posetiti i mnogo zamkova, pećina ili stenovitih planina. Jedno od ovih izuzetnih mesta jeste i Predjama, zamak u steni.

Nalazi se otprilike 40 kilometara jugozapadno od Ljubljane i svetski je raritet. Izgleda kao da je isklesan direktno u steni, njegova prednja strana nalazi se ispred pećine, a druga strana je isklesana u unutrašnjosti. U njemu se nalazi muzej i popularna je turistička destinacija.

Jezero Bled
Bled je sigurno jedno od najvećih turističkih atrakcija Slovenije. U letnjem periodu transformiše se u destinaciju za porodicu, ribolovce i ljude koji pored prelepog izleta žele da se okupaju u prijatno hladnoj, ali kristalno čistoj vodi. Na jezeru se nalazi samo jedno slovenačko ostrvce, na kome se nalazi crkva i do njega možete doći iznajmljenim drvenim čamcem.

Postojnska pećina
Znamenita atrakcija Slovenije i sastavni deo Postojnske jame, najvećeg evropskog pećinskog kompleksa. Ovaj jedinstveni podzemni lavirint obuhvata preko 5 kilometara tunela. Turisti mogu uživati u vožnji vozićem kroz ove očaravajuće podzemne lavirinte. Put vodi kroz mnoge hodnike i velike sale koje impresioniraju zidovima i plafonima sa fascinantnim stalaktitima. Ponos i simbol pećine jeste otprilike pet metara dug beli stalagmit, koji je nazvan Briliant i koji oblikom podseća na skulpturu. Za pećinu se, međutim, valja obući adekvatno, jer na dubini od nekoliko kilometara temperatura iznosi svega oko deset stepeni.

Nacionalni park Triglav
Severozapadno od Ljubljane na granicama sa Italijom, prostire se nacionalni park Triglav. Njega čine Julijski Alpi. Smatra se da pravi Slovenac treba bar jednom u životu da se pone na najveći vrh Triglav, na visini većoj od 2800 metara.

Iako je planinarenje veoma zahtevno, postoji nekoliko trasa za penjanje različite težine. To znači da i oni koji se ne usuđuju da planinare, mogu da ih pređu. Nacionalni park je istovremeno izvrsno mesto za različite spotrove, izlete, penjanje po stenama, jahanje konja, paraglajding ili rafting na reci Soči. Tu ćete naći odmor, ali i adrenalin i zabavu.

Piran
Kaže se da je slovenačka Venecija i Slovenci ga označavaju za najlepše mesto cele zemlje. Ovo drevno mestašce leži na vrhu slovenačke obale i odiše istorijom i tipičnim venecijanskim stilom. Do njegovog centra možete doći automobilom. Nakon parkiranja na pariferiji grada, putnika očekuje oko desetak minuta hoda.

Piran ima svoju primorsku čaroliju. Možete se šetati uskim ulicama sa starim zgradama. To će vas dovesti do atipičnog i prostranog kružnog trga, na kome je nekada bio put do Kopera. Na uzvišici iznad Pirana se nalazi katedrala Svetog Juraja, odakle se pruža prelep pogled. Ko razmišlja o kupanju, Piran nije tipično mesto sa plažama, jer se na rivijeri nalazi posebno veliko krečnjačko kamenje. Na nekim mestima, međutim, stepenice vode pravo do mora.
Share