RIO DE ŽANEIRO

Foto: PIXABAY

SPREMITE VAŠE OČI ZA 15 NAJLEPŠIH POGLEDA NA SVETU

Sigurno ste se, gledajući sve one fascinantne fotografije na kojima je objektiv uperen na neki pejzaž ili neki neverovatan prizor, pitali kako bi bilo videti tu sliku u realnosti. Naša planeta je puna prelepih mesta koja nude savršene pejzaže. Ako ste od onih ljudi koji vole da zabeleže trenutak, sigurno u vašoj kolekciji imate neku fotografiju neobičnog prizora. Red Info Portal se raspitao koje oblasti nude najlepše poglede. Lista je zaista duga, a uži izbor je sledećih 15 mesta.

Most iznad glečera Dahštajn, Austrija

Iznad glečera Dahštajn u Austiji se nalazi jedan od najviših mostova na svetu. Nudi zadivljujući pogled koji dopire do najudaljenije tačke susednog grada.

Mesto gde se pustinja Namib susreće sa Atlantskim okeanom

U pustinji Namib, u Južnoj Africi, nalazi se jedna od najviših i najlepših peščanih dina, koja se pruža čak do Atlantskog okeana. Savršen spoj ta dva mesta koji daje utisak horizontale predstavlja fantastičan materijal za objektiv. Istovremeno, takav prizor pobuđuje osećaj mira.

Ostrvo Skaj, Škotska

Očaravajuće je zahvaljujući predivnoj prirodi i diviljini. Oduševiće vas raznovrsnim predelima, netaknutom prirodom bez ljudi, očaravajućim planinama, drevnim zamkovima i plavim jezerima. Pogled koji nudi ovo ostrvo tiče se svake sitnice koja je skrenula pažnju vašem oku.

Dvanaest apostola, Australija

To su krečnjačke stene, koje su izdignute iz mora pri obali nacionalnog parka Port Kembel. Nastale su tokom raznih geoloških delovanja i kretanja okeana.

Bagan, Mjanmar

U drevnom gradu Bagan možete naći veliki broj budističkih hramova i manastira. U prošlosti je tamo bilo više od 10 000 verskih centara, ali danas funkcioniše samo oko 2 200. Zahvaljujući tome, to mesto je kao nijedno drugo na svetu.

Viktorijin vrh, Hong Kong

Nalazi se na zapadu Hong Konga i pruža vam predivan pogled na grad. Veoma je teško naći bilo gde na Zemlji jednako očaravajuće mesto sa tako neverovatnim pogledom.

Mesečev most, Tajvan

Ovaj most je glavna atrakcija parka Dahu, u gradu Taipei, na Tajvanu. U sumrak jasno osvetli nivo vode, što stvara očaravajući predeo, koji izgleda kao da je stvoren od ogledala.

Beli klifovi Dovera, Engleska

Ove klifove možete naći na obali grada Kenta. Još od davnina su služili kao orijentir za ribolovce, koji je označavao da se bliže Engleskoj. Zbog ovih klifova su Rimljani počeli Englesku da zovu Albion, od reči „albus”, što znači beli.

Trolov jezik, Norveška

Ova zanimljiva kamena litica je nastala odvajanjem dela stene od planine. Nalazi se na visini od 700 metara iznad jezera. Teško je doći do vrha, zato što postoji jedan način, a to je pešaka preći trasu dugu 12 km. Fantastičan prizor je upravo ta viseća stena, koja ostavlja utisak kao da će pasti.

Planina Korkovado, Rio de Ženerio

Ovde se nalazi svetski poznata statua Isusa Hrista, odakle se pruža jedinstveni pogled na grad, kao i na brdo Glava šećera.

Uskršnje ostrvo

Ovo je malo pusto ostrvo „izgubljeno” u prostranom Tihom okeanu. Pogled na kamene skulpture prilikom zalaska sunca je rečima neopisiv.

Pećina Melisani, Kefalonija, Grčka

Prema grčkoj mitologiji ova pećina je bila nastanjena nimfama, koje su svojom neverovatnom lepotom zavodile mornare. Danas su posetioci radoznali, pre svega, zbog zapanjujuće plave boje površine vode.

Fjalabaksled, Island

Putanja uz planinu pruža izvanredan slikovit pogled. Ove planine su rezultat nekoliko hiljada godina duge geološke aktivnosti. 

Kilimandžaro, Tanzanija

Godišnje se na vrh ove planine popne više od 40 000 turista. Već iz daljine se pruža neverovatan pogled, a da ne pominjemo pogleda sa vrha.

Hotel Kambrarian, Alpi, Švajcarska

Od svih navedenih mesta, ovo je verovatno to na koje se najviše odnose reči „oduzima dah”. Romantično, kao iz bajke. Naime, hotel je okružen plavetnilom bazena, a pogled iz bazena je uperen prema planinama. Boje, koje se od plavetnila vode i zelenih gora sa snežnom površinom stapaju u vašem oku, nude prizor koji oduzima dah.

Ako želite da odlutate, da se zamislite, meditirate, budete svoj na svome, nađite omiljeno mesto koje će vam pokloniti savršen pogled. Pogled nije samo prizor na koji vam je skrenulo pažnju vaše oko. On je mnogo više – obezbeđuje mir, pobuđuje inspiraciju i kreativnost, ostavlja bez daha.

 

Prijatelj portala