OSTRVO KENGURA U AUSTRALIJI

Foto: PIXABAY.COM

ZAVIRITE U MAGIČAN SVET OSTRVA KENGURA!

Trajekti koji kreću od Adelajda (glavnog grada Južne Australije) ili obližnjeg poluostrva Flerieu i stižu na Ostrvo kengura, dovode posetioce iz sveta ljudi u svet životinja, u najplodnije stanište neverovatne australijske faune.

Oni koji su imali prilike da kampuju u Nacionalnom parku Flinder Čejs (Flinder Chase), noć su proveli zajedno sa kengurima i radoznalim valabijima (malim marsupilamijima) koji imaju običaj da mole za hranu i da, ukoliko je ne dobiju, udaraju posetioce. Susret sa oposumima je pak nezgodniji, jer se ove slatke životinje zavlače svuda gde mogu i kradu hranu, spretno koristeći svako odsustvo pažnje svojih žrtava. Koale, koje se tokom dana kriju među listovima eukaliptusa, mnogo su stidljivije. One svojim poreklom nisu sa ostrva i tu su dovedene dvadesetih godina dvadesetog veka kako bi se spasile od rizika istrebljenja. Zajedno sa njom, u park su dovedeni i kljunar i emu – australijski rođak noja.

Odvojivši se od obližnjeg poluostrva Flerieu pre 9.500 godina, Ostrvo kengura poseduje mnoge ambijentalne karakteristike. Odvojenost, kao i geografski položaj (ispred Antarktika), stvorili su savršene uslove za preživljavanje brojnih životinjskih vrsta. Najznačajnija prednost Ostrva jeste odsustvo predatora, kao što su dingo i lisica, a pre svega odsustvo ljudi. Kada je Englez Metju Flinders 1802. pristao na obalu Ostrva, ona je bila nenaseljena već 2.500 godina unazad. Tokom ovog perioda su Aboridžini bili pred istrebljenjem. Odvojeni od svojih sunarodnika i od svojih domova, smešteni su i ujedno zarobljeni na Ostrvu. Tako je trećina Ostrva – velika koliko polovina Korzike – iskorišćeno za građenjenje parkova i prirodnih rezervata u kojima se čuva veliki deo australijske faune.

Tako se, na primer, u nazubljenoj šupljini Nacionalnog parka Flinder Čejs, nazvanoj Admirals Arč (Admirals Arch), može sresti čitava kolonija novozelandskih foka koja broji 500 primeraka. Ostrvo napuštaju samo u vreme parenja koje se odvija na obližnjim ostrvcima, nakon čega se vraćaju u Admirals Arč zajedno sa mladuncima.

OSTRVO KENGURA U AUSTRALIJI, KRUPNI PLAN

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIMEDIA

Još je impresivniji Zaliv foka (Seal Bay). Do njega se dolazi putem koji vodi kroz dine od belog peska koji se naziva Mala Sahara. To je plaža na kojoj se tokom australijskog proleća, to jest od oktobra do decembra, mogu videti mladunci morskih lavova.

Na plaži mesta Penešov (Penneshaw) se uveče mogu videti pingvini. Ostrvo kengura, na kojem ima 180 vrsta ptica, ponajviše australijskih, pravi je raj za one koji vole da posmatraju ptice. Na obalama se mogu sresti morski orao i burnica, a u zalivu Mari crni labudovi. Širom ostrva ima jastrebova, ibisa, čaplji, svraka, kukumavki, kao i zeba, carića, kakadua i papagaja.

U parku se nalazi i „Remarkable Rock”, gigantska formacija grubog granita, do koje se dolazi putevima koji vode kroz šume hrasta i bora. Osim šuma od drveća, tu su i šume stalagmita u pećini Keli Hil. U pitanju je suva krečnjačka pećina duboka oko sto metara.

Veći deo Ostrva prekriveno je slatkim brežuljcima na kojima, zahvaljujući odsustvu zečeva, od avgusta do decembra raste raznobojno cveće. Zabeleženo je 750 vrsta biljaka, od kojih ima 50 različitih vrsta orhideja.

Čuvanje ovaca, kojih na Ostrvu ima milion i po, glavna je aktivnost svih 4 miliona stanovnika. U zalivu Stoks, koji se nalazi na severnoj obali, vrši se šišanje merino ovaca. Do zaliva se stiže brdskim putevima od crvene gline. Čitava severna obala Ostrva je idealna za kupanje. Tu su zaliv Stoks, Sniling plaža i pre svega Emu zaliv – traka belog peska duga više od 5 kilometara, stišnjena između dina prekrivenih vegetacijom i plavetnilom mora.

Ukoliko poželite da posetite neobičnu destinaciju i doživite avanturu, Ostrvo kengura je pravo mesto za vas!

Prijatelj portala