STIMIT LOGO

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

PREDSTAVLJAMO VAM STEMIT ― DRUŠTVENU MREŽU KOJA VAM MOŽE OMOGUĆITI ZARADU

Mladi ste i želeli biste da se vaš glas daleko čuje? Talentovani ste i imate hobije koje biste rado predstavili drugima? Svakodnevno koristite društvene mreže i objavljujete kvalitetne sadržaje iz različitih oblasti? Da li vam je ikada palo na pamet da sve to radite i ujedno zarađujete?

Ukoliko još uvek tragate za poslom i načinom da promovišete svoje talente i hobije, Red Info Portal vam predstavlja Stimit jedinstvenu društvenu mrežu na kojoj možete postavljati svoje sadržaje i ujedno zarađivati.

Šta je Stimit i kako funkcioniše?

Ukoliko svakodnevno koristite Fejsbuk, Instagram, Tviter ili već imate svoj blog, neće vam biti teško da shvatite kako Stimit funkcioniše. Stimit je društvena mreža koju takođe možete koristiti kao svoj lični blog, sa jednom velikom razlikom sve što budete postavljali, ukoliko je kvalitetno, originalno i interesantno, može vam doneti novac. Stimit polazi od toga da autori zaslužuju afirmaciju i nagradu za kvalitetne sadržaje, i to je ono što ga razlikuje od drugih društvenih mreža.

Od čega zavisi vaša zarada?

Vaša zarada zavisiće od kvaiteta i originalnosti vašeg sadržaja. Ukoliko imate talenat, znanje iz različitih oblasti, zanimljive ideje i interesantni ste ostalim autorima i zajednicama, oni mogu glasati za vaše postove. Glasanje je jednostavno i predstavlja samo jedan klik (slično kao što to radite kada lajkujete nečiju objavu na Fejsbuku). Svaki autor ili zajednica ima svoju moć (power) i od nje zavisi vrednost njegovog/njihovog glasa. Potrudite se da postanete što zanimljiviji i postujte kvalitetne sadržaje, jer je to jedan od sigurnih načina za sticanje pratilaca koji će imati priliku da vide vaš blog i glasaju.

Na isti način i vi možete pratiti druge autore i glasati za njih. Naravno, na samom početku, vaš glas neće biti uticajan, ali kako bude rasla vasa uticajna moć, rašće i vrednost vašeg glasa. Vaša moć raste svaki put kada dobijete podršku ostalih korisnika, te tako postajete sve uticajniji. Svaki put kada dobijete glasove i određenu svotu novca, ona se raspodeljuje na tri dela jedan deo jeste vaša zarada, drugi deo se vraća korisnicima koji su za vas glasali u vidu power-a, a treći deo ide na povećanje vaše uticajne moći, odnosno vašeg vlastitog power-a. Tako stičete određenu reputaciju i postajete važna karika ove društvene mreže.

Svoju moć možete povećati i tako što ćete i deo koji predstavlja vašu zaradu potrošiti na power up, ali to zavisi od vašeg ličnog izbora. Ukoliko to ne želite, jednostavno podignite svoj novac i prosto čekajte da vaša moć poraste zahvaljujući onom delu zarade koji svakako biva predodređen za to. Mala digresija ˗ korisnici sa najvećom moći na Stimitu nazivaju se kitovima. Potrudite se da im se dopadnete, jer njihovi glasovi donose najveću zaradu autorima.  

Kako se pristupa Stimitu?

Stimitu se pristupa vrlo jednostavno ― potrebno je samo napraviti nalog i sačekati da bude odobren. Nakon toga možete početi sa postovanjem. Potrudite se da zapratite što vise ljudi. Odmah možete da počnete sa glasanjem  za kvalitetne i zanimljive postove i sa komentarisanjem. Na taj način ćete polako početi da se umrežavate sa drugim autorima. Veoma je važno da predstavite sebe zajednici, pa bi prvi post trebalo da bude baš to ― vaš introduceyourself post. Napišite nešto o sebi, svojim interesovanjima, hobijima, talentima. Potrudite se da budete što zanimljiviji kako bi vas ljudi po nečemu zapamtili i kako bi znali kakve sadržaje mogu očekivati od vas. Na ovaj način ćete verifikovati svoj blog i pokazati zajednici da se iza njega nalazi osoba sa imenom i prezimenom, a ne spam. Ukoliko ste skeptični po pitanju objavljivanja ličnih podataka (kao što su vaše ime i prezime), dovoljno je da sebi nađete nadimak.

Koju valutu koristi Stimit?

Novac koji dobijete putem glasova na Stimitu zapravo je kripto novac. U pitanju su stim dolar (steem dollar) i stim (steem), virtuelne valute napravljene za potrebe korisnika ove društvene mreže. Ukoliko niste upućeni u svet virtuelnog novca i kripto valuta, raspitajte se podrobnije o bitkoinu (bitcoin), za koji ste već verovatno negde čuli. Stem i stim dolar imaju svoju novčanu vrednost i možete ih zameniti čak i za naš dinar. Za menjanje kripto valuta možete kosristiti sajtove poput Bittrex-a ili Poloniex-a, gde se stim i stim dolar menjaju u bitkoin ili druge kripto valute, a zatim se transakcije prenose na domaći sajt  Ecd.rs, preko kojeg virtuelni novac menjate za domaću valutu. Sledeći korak je slanje novca na bankovni račun. Naravno, očekujte da vam za svaku transakciju bude naplaćena određena provizija. Postoji još načina za obavljanje ovih transakcija i bitno je da sami istražujete i tragate za informacijama. Jedan od načina je i prebacivanje novca na sajt Cex.io, a zatim na vaš lični račun Telenor banke. Novac u tom slučaju leže istog momenta, a provizija je fiksna (nešto više od 3 dolara).

Koje sadržaje možete objavljivati?

Na Stimitu možete objavljivati gotovo sve. Ukoliko ste umetnik bilo koje vrste, profesionalni ili amaterski fotograf, osoba zainteresovana za kuvanje, putovanja, bilo koju naučnu oblast ili bilo šta interesantno što vam može pasti na pamet, Stimit je pravo mesto za vas. Možete kačiti apsolutno sve, a jedino što ova mreža ne podržava jeste širenje govora mržnje, vređanje i netrpeljivost iz rasnih, verskih i ostalih razlika. To je nešto zbog čega ćete sigurno biti sankcionisani od ostalih autora (putem davanja crvene zastavice). Druga stvar koju Stimit ne podržava jeste plagiranje. Ukoliko postavljate tuđe sadržaje, dužni ste da navedete izvore i reference i da pre postovanja proverite da li na dalju distribuciju uopšte imate prava. Ne pokušavajte da prevarite zajednicu, jer ćete svakako biti uhvaćeni u tome. Postoje botovi i grupe koje svakodnevno prate sadržaje i tragaju za plagijatima, a autor koji bude uhvaćen u pokušaju obmanjivanja biva sankcionisan zastavicom, koja pretstavlja vrstu dislajka i koja umanjuje uticajnu moć autora. Na taj način se vraćate unazad, a ostali autori znaju da ste pokušali prevaru. Ukratko, vaša karijera na Stimitu je završena.

Biće vam potrebno malo vremena dok ne shvatite kako da privučete što više čitalaca, ali najbolji savet jeste da učite od onih koji postižu uspehe. Sve je transparentno i dostupno, pa možete videti svačiji blog. Pronađite autore koji su već ostvarilil uspeh i koji dobijaju glasove i pogledajte kako oni pišu, kako formiraju svoj post, koliko kvalitetne fotografije koriste, itd. Na taj način ćete znati koje uslove morate da ispunite da biste bili rame uz rame sa njima. Jednostavan primer blogeri koji pišu o svojim putovanjima koriste jako kvalitetne i originalne fotografije, uz mnoštvo detalja, korisnih iskustava i saveta o destinacijama koje su posetili.

 

Kojim jezikom možete pisati?

Možete koristiti bilo koji jezik, ali engleski je jezik koji razume najviše autora i grupa, pa ćete najveći uspeh postići postovima na engleskom jeziku. Ukoliko vam engleski baš i nije blizak, nemojte se razočarati. Na Stimitu je od nedavno aktivna grupa pod nazivom Team Serbia, koja okuplja autore sa srpskog govornog područija. Team Serbia trenutno okuplja oko 70 aktivnih autora i ovaj broj raste iz dana u dan. Ukoliko želite da se priključite, dovoljno je da na kraju svog posta stavite tag teamserbia i bićete zapaženi i pozvani da se priključite grupi. Team Serbia svojim glasom podržava autore koji pišu na srpskom, engleskom i ruskom jeziku i važan je oslonac ljudima sa naših podneblja koji pristupaju Stimitu. Veoma je važno da postanete deo zajednice i umrežite se sa drugim autorima. Na taj način ćete dobiti podršku čitave zajednice, a ujedno ćete postati jedna od važnih karika i postaćete oslonac drugima. 

Ukoliko imate šta da pokažete svetu, nemojte preispitivati svoje potencijale. Pristupite Stimitu i oprobajte se u nečemu novom, zanimljivom i korisnom. Zapamtite da vaš uspeh zavisi jedino od vašeg truda i želje da napredujete. Nemojte se bojati novina one su tu da budu istražene i isprobane.

 

 

 

 

 

Prijatelj portala