KINDLE UREĐAJ

Foto: PIXABAY.COM

10 NAJBOLJIH APLIKACIJA ZA LJUBITELJE KNJIGA

S promenom tehnologije, menjaju se i razvijaju i naše čitalačke navike. Dok je ovaj dugogodišnji vid razonode nekada podrazumevao odlazak do biblioteke ili knjižare, uređaji poput pametnih telefona i ajpeda su pretvorili čitanje u digitalnu naviku, onu koja je dostupna praktično bilo kome i bilo gde. Aplikacije su posebno uticale na ovaj novi čitalački doživljaj, zahvaljujući mogućnostima koje su tu da zadovolje pojedinačne čitaoce i smeste celokupno iskustvo na vaš dlan.

Sastavili smo listu naših deset omiljenih aplikacija za knjige i čitanje za iOS.

1. TED Books

Iako možda niste čuli za TED Books", verovatno ste čuli za TED govore − zvučnog rođaka ovih kratkih knjiga. TED knjige imaju uglavnom ispod 20,000 reči. Aplikacija kaže da je to dovoljno dugo da pruži snažnu naraciju, ali dovoljno kratko da se može pročitati odjednom. Prateći isti stil kao i TED govori, TED knjige su inspirativne i služiće kao podsticaj i misli i razgovora.

2. Goodreads

Goodreads aplikacija je usmerena na pomaganje čitaocima da otkriju nove knjige koje ih zanimaju i nudi prikaze knjiga, preporuke i još mnogo toga. Jedna od najinteresantnijih mogućnosti jeste bar-kod skener, koji omogućava korisnicima da skeniraju knjige koje su pronašli i dodaju ih na svoju policu sa knjigama koje treba pročitati. Nikada više nećete zaboraviti naslov knjige koju želite da pročitate!

3. Free Books

Podnaslov ove aplikacije, 23.469 klasika na raspolaganju, sve govori. Od Kerola do Tvena i svega između, ovo je pravo mesto da potražite bilo koji klasik. Pošto su i aplikacija i knjige besplatne, ovo je savršeno rešenje za one koji žele da uštede nešto novca. 

4. Audiobooks from Audible

Za one koji uživaju u dobroj knjizi ali nemaju baš toliko vremena za čitanje na raspolaganju, ova aplikacija nudi odlično rešenje. Bilo da vozite, radite po kući ili čak u kancelariji, ove audio knjige vam omogućavaju da uživate u pričama bez listanja. Knjige možete kupiti onlajn preko Audible ili Amazon platforme, a potom ih sačuvati na klaud aplikacije. Jedina mana je to što postoji cena članstva za Audible i pored cene knjiga, ali prvih 30 dana korišćenja su besplatni i dobijate po jedan kupon za knjigu za svaki mesec članstva.

5. iBooks

Da, iBooks je jedna od onih automatski instaliranih aplikacija koje ne možete da izbrišete  ali to ne znači da se ne može iskoristiti! Možda najbolja stvar kod ove aplikacije jeste knjižara u okviru aplikacije, u kojoj možete kupiti i automatski preuzeti knjige i potom ih čitati. Takođe, nudi biblioteku besplatnih knjiga.

OSOBA KOJA ČITA NA TABLETU

Foto: PIXABAY.COM

 

6. Epic!

Ova aplikacija je posebno osmišljena za decu uzrasta ispod 12 godina. Nudi pristup za oko 10,000 knjiga za decu, uključujući audio knjige. Iako korišćenje košta $5 mesečno, prvi mesec je besplatan i članstvo ne zahteva trajnu obavezu. Pored toga, aplikacija dozvoljava do četiri različita dečija profila po članstvu, što znači da porodice sa više dece mogu da uključe svu decu.

7. Amazon Kindle

Aplikacija je veoma dobro prilagođena korisnicima i nudi mnoštvo jedinstvenih i korisnih alatki za čitanje, poput podvlačenja, promene veličine i stila fonta, definicije iz rečnika i još mnogo toga. Takođe, besprekorno se sinhronizuje na različitim uređajima. Jedini veći nedostatak jeste što morate da kupujete knjige pojedinačno.

8. Wattpad

U ovoj aplikaciji postoji preko 20 miliona priča. Da li je potrebno da još nešto dodamo? Možete da komunicirate sa drugim čitaocima, da radite (ili čitate) bez povezanosti na internet, i čak da stupite u kontakt sa piscima. Aplikacija sadrži raznoliku i jedinstvenu biblioteku, koja nudi popularne klasike kao što su Mobi Dik i Romeo i Julija, zajedno sa modernom fan-fikcijom. 

9. Disney Storytime

Ko ne voli dobru Diznijevu priču? Bilo da ih tražite za svoju decu ili za sebe, Disney Storytime je savršen način da ponovo doživimo naše junake iz detinjstva. Od klasika, kao što je Kralj lavova”, do novih izdanja, kao što je Ledeno kraljevstvo, ova aplikacija je zagarantovanog kvaliteta.

10. OverDrive

Ova aplikacija je u suštini vaša e-biblioteka. Nudi e-knjige, audio knjige, a čak pušta i video snimke koje korisnici mogu da pozajme” dok koriste aplikaciju. Mogućnosti uključuju automatsko vraćanje knjiga (bez naknada za kašnjenje), liste želja, zadržavanje knjiga i još dosta toga. Jedna velika caka jeste da ovoj aplikaciji mogu pristupiti samo oni koji imaju naloge u bibliotekama, školama ili institucijama koje učestvuju u projektu.

Sve više čitalaca koristi internet i aplikacije za čitanje knjiga. Može li to u budućnosti zameniti štampanu knjigu? Kada govorimo o prednostima, mogu vam pomoći da pronađete neko retko izdanje, zatim, kada putujete a nemate dovoljno prostora za knjige, ili ako radite neko istraživanje a nisu vam dostupne biblioteka i knjižara. I naravno, ukoliko nemate dovoljno novca. Tu su i specijalne aplikacije namenjene vašim mališanima. Možda vam ipak više prija tradicionalno čitanje bez potrage za Wifi-jem, šolja omiljenog napitka i miris stranica knjige? Svakako vam preporučujemo da isprobate neku od ovih aplikacija i otkrijete da li vam to možda pomaže da lakše zapamtite ili brže čitate, koristeći, recimo, audio knjige. U svakom slučaju, važno je da ne odustajete od svojih čitalačkih navika! 

Prijatelj portala