OKO SA SOĆIVOM

Foto: PIXABAY

KAPI ZA OČI KOJE BI MOGLE ZAMENITI NAOČARE ZA VID

Svesni smo obaveza i opterećenja sa kojima se susreću ljudi koji nose naočare za vid, ali i činjenice da bi im od velike pomoći bio bilo koji izum koji bi im na neki način olakšao.

Tim izraelskih oftalmologa je izumeo kapi za oči koje oporavljaju rožnjaču i poboljšavaju vid. Za početak, ove „nanokapi” su korišćene na svinjama. Krajem ove godine bi trebalo da počnu i ispitivanja na ljudima, stoga, ukoliko se pokažu kao uspešna, ovo revolucionarno otkriće će zameniti naočare za vid. Prema rečima doktora Davida Smađe (David Smadja), vodećeg istraživača ovog tima, ove kapi za oči bi mogle da naprave veliki preokret i poboljšanje u lečenju obolelih od miopije (kratkovidost), hiperopije (dalekovidost) i ostalih oboljenja. Rekao je i da bi nanokapi mogle da zamene multifokalna sočiva i omoguće ljudima da vide predmete sa različitih razdaljina.

OKO

Foto: PIXABAY

David Smađ je istakao i da je ovo totalno novi koncept za poboljšanje vida, međutim, nije pomenuo koliko bi se često kapi primenjivale, kako bi u potpunosti zamenile naočare. Ovaj tim naučnika je analizirao greške pri refrakciji (prelamanju svetlosnih zraka) u očima svinja pre i nakon stavljanja nanokapi ispunjenih različitom količinom sintetičkih nanočestica. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje u ispravljanju grešaka pri prelamanju svetlosnih zraka i u slučaju kratkovidosti i dalekovidosti. 

Ukoliko se ovaj metod pokaže kao uspešan i kod ljudi, budući pacijenti će jednostavno skenirati oči mobilnom aplikacijom, koja će odrediti refrakciju oka, i primeniti laserski uzorak na površinu rožnjače oka. 

Ovo nije prvi put da se istražuje mogućnost korišćenja nanotehnologije u kapima za oči. Sve češća istraživanja u ovoj oblasti su proširila mogućnosti u oblastima medicine i hirurgije. 

Istraživači sa Instituta za oftalmologiju u Londonu su demonstrirali mogućnost stvaranja formule sačinjene od nanočestica koje su ispunjene lekom zvanim Avastin (Avastin). Tako dobijene kapi se mogu koristiti bezbedno i efikasno, za razliku od ubrizgavanja leka u oči putem injekcije, što je neprijatno.

Prihvatajući inovacije koje nam dolaze iz sveta nauke i tehnike, možemo i te kako upotpuniti i olakšati sebi život, Red Info Portal vam je predstavio izum iz sfere oftamologije, stoga, ukoliko ovaj izum zaživi, znate šta vam je činiti!

Prijatelj portala