TELEFON SA GOOGLE ASSISTANT-OM

Foto: GOOGLE FREE IMAGES / FLICKR.COM / MAURIZIO PESCE

TEHNOLOGIJA IDE JOŠ JEDAN KORAK DALJE – STIŽE NAM MAŠINA KOJA ĆE UGOVARATI SASTANKE UMESTO NAS

Kompanija Gugl nas svakodnevno iznenađuje svojim novim dostignućima u toj meri da se zapitamo šta li je sledeće i postoje li granice koje tehnologija neće preći? Novo revolucionarno otkriće predstavljeno je na konferenciji Gugl kompanije početkom maja ove godine. Evo o čemu je reč.

 Mnogi od nas ne vole ili nemaju dovoljno vremena da ugovaraju različite sastanke ili rezervacije preko telefona. Tu Gugl Dupleks (Google Duplex) stupa na scenu. Ideja ovog izuma je da nazove željenu firmu i obavi traženu radnju umesto vas. Ono što je najneobičnije u celoj priči i što je najviše uzdrmalo javnost je to što osoba sa druge strane žice neće ni biti svesna da zapravo ne razgovara sa čovekom, već sa mašinom. Ova osobina je unapredila komunikacijske sposobnosti Gugl asistenta i razlka između govora mašine i čoveka je skoro neuočljiva. Gugl Dupleks je i dalje u početnoj fazi i konačna verzija se može očekivati tek za nekoliko godina. Međutim, mnogi su i pored toga ostali zapanjeni sposobnostima novog svojstva Gugl pomoćnika.

 

TELEFON SA GLASOVNOM PRETRAGOM

Foto: PIXABAY.COM

 

Na konferenciji je prikazano kako je od Gugl pomoćnika zatraženo da rezerviše termin u frizerskom salonu za podne. Gugl Dupleks je nazvao frizerski salon i zatražio termin, međutim taj termin nije bio slobodan. Gugl pomoćnik je dalje tražio prethodni slobodan termin i zakazao žensko šišanje u prepodnevnim časovima. Razgovor između Gugl pomoćnika i frizerskog salona je tekao prirodno i sticao se utisak da sagovornica nije bila svesna da razgovara sa Gugl pomoćnikom. Tome je pripomoglo i to što je kompanija Gugl usavršila oponašalje ljudskog govora dodajući Gugl pomoćniku rečce i realne pauze između reči i rečenica, tako da je razlika jedva primetna. Takođe, pokazano je i kako Gugl pomoćnik rezerviše sto u restoranu. Ovde je bilo zanimljivo to što se Gugl pomoćnik suočio sa drugačijim naglaskom sagovornika i kompleksnijim pitanjima. Uprkos tome, Gugl pomoćnik je uspeo da rezerviše sto bez ikakvih problema, postavljajući i dodatna pitanja sagovorniku.

 

Nova sposobnost Gugl pomoćnika je izazvala burnu reakciju javnosti. Većina je bila fascinirana koliko i zastrašena novom tehnologijom. Ovde se javlja se i jedno bitno pitanje: da li je Gugl u obavezi da obavesti sagovornike da telefonski poziv obavlja mašina, a ne čovek? Ubrzo nakon konferencije, na internetu su se pojavili komentari o prebrzom razvitku tehnologije i mnogi se pitaju da li je Gugl ovog puta otišao predaleko. Na početku, Gugl pomoćnik je mogao malo toga, na primer, da kaže kakvo će vreme biti narednog dana, a sada se došlo do toga da može da ugovara sastanke, oponašajući način govora ljudi.

 

Kako se čini, era tehnologije nas svakim danom sve više vodi ka tome da ljudska delatnost bude u potpunosti zamenjena robotima. Ostaje nam samo da se zapitamo šta je to sledeće što će Gugl moći da uradi i da li će jednoga dana zaista roboti biti na našim radnim mestima.  

Prijatelj portala