Foto: shutterstock

KONTAKTNA SOČIVA SA UV ZAŠTITOM. ZABORAVITE NA NAOČARE ZA SUNCE

Konktaktna sočiva koja štite od sunca na isti način na koji to rade naočare za sunce izaći će na tržište do sledeće godine.

Američka vladina organizacija Uprava za hranu i lekove dala je dozvolu za pravljenje kontaktnih sočiva koja bi ujedno štitila od sunca. Do početka 2019. godine ona će se naći na tržištu: trajaće najduže dve nedelje i biće pristupačna i kratkovidim i dalekovidim ljudima, a u neku ruku će biti od pomoći i onima koji pate od astigmatizma.

Pravljenje ovih sočiva, za koja su bile zadužene agencije Acuvue OasysJohnson & Johnson Vision Care, zahtevalo je 10 godina istraživanja i brojne studije, u kojima je učestvovalo 1.000 ispitanika. Na posletku je bilo neophodno testiranje Uprave za hranu i lekove, koja je na primerku od 24 ispitanika utvrdila da kontaktna sočiva ne izazivaju probleme sa vidom, ni danju ni noću. 

Sočiva bi se ponašala kao naočare za sunce koje se na sunčevoj svetlosti zatamnjuju, a u mraku postaju jasnije i svetlije kako ne bi ometale vid. U sebi sadrže fotohromatske molekule koji, kad su izloženi ultraljubičastvoj svetlosti, reaguju tako što automatski menjaju svoju molekulsku strukturu. 

Dobra vest je da štite i od štetnog UV zračenja: sprečavaju alergiju na sunce, iritacije i crvenila i  ukoliko je izloženost duža  kataraktu i leziju oka. 

Manje lepa vest je da neki sumnjaju u estetiku ovog proizvoda: kako izgledaju oči onog koji nosi ova kontaktna sočiva? To što se pri izloženosti sunčevim zracima sočiva zatamnjuju utiče na boju očiju, te postoji mogućnost da u tim trenucima budu sive.

Sa ovim novim izumom, život ljudi koji imaju problema sa vidimo biće mnogo jednostavniji. Sada ni sunce neće biti prepreka tome da umesto naočara radije odaberu sočiva.

Prijatelj portala