Foto: Picjumbo

FEJSBUK UVEO PROMENU KOJA ŠTITI NAŠU PRIVATNOST

Koliko smo danas bezbedni? Ovo je pitanje koje verovatno često ne postavljamo, ili preko njega olako prelazimo. Dok čuvamo svoje torbe i novčanike, osvrćemo se za sobom na ulici, ko brine o našoj sigurnosti i privatnosti kada se prijavimo na bilo koju od brojnih društvenih mreža koje koristimo? 

Pored brojnih pretnji po našu sigurnost, koliko društvene mreže prete našoj privatnosti? Informacije o privatnom životu gotovo svih ljudi koje poznajemo nisu dalje od jednog klika mišem. I pored svih mogućnosti koje nam internet pruža, sve češće uhvatimo sebe kako istražujemo privatne živote onih koje poznajemo ili ne poznajemo, gubeći svest o njihovoj ili sopstvenoj privatnosti. Da li je ovo tekovina ljudske radoznalosti ili ustrojstva društvenih mreža koje možda isuviše povezuju naše živote?

Fejsbuk, koji se sve češće suočava sa optužbama da ugrožava privatnost svojih korisnika, unosi izmenu koja će u izvesnoj meri ograničiti dostupnost informacija o našim privatnim životima drugim korisnicima.  Opcija koju je Fejsbuk zove se Tiker Fid (eng. Ticker Feed), a njenom upotrebom svaki korisnik mogao je da vidi aktivnost svojih prijatelja. Ovaj panel u desnom delu stranice omogućavao nam je da vidimo šta naši prijatelji rade u stvarnom životu, dakle, omogućavao nam je da direktno otkrijemo privatne podatke iz njihovih života. Ovu opciju Fejsbuk je uveo 2011. godine, kada su još mnogi uočili da ova opcija može biti korisna, ali i opasna. 

FACEBOOK APSTRAKCIJA

Foto: PIXABAY

 

„Pozdrav svima, ova opcija više nije dostupna”, sada će pročitati svi oni koji pokušaju da koriste ovu opciju na Fejsbuku. Iako ostaje još mnogo pretnji po našu privatnost, ova promena svakako je dobra vest za one koje traže način da koriste društvene mreže i istovremeno se zaštite. Deluje nemoguće ili bar jako teško, zar ne?

Nadamo se da će ovo biti prva u nizu promena zbog kojih ćemo se osećati bezbednije na Fejsbuku. Međutim, pored ovog, ostaju otvoreno pitanje naši nalozi na drugim društvenim mrežama, koji upijaju i povezuju sve naše lične podatke u veliku mrežu informacija do kojih je možda isuviše lako doći. Izgleda da očekujemo od vlasnika kompanija da štite našu privatnost, dok sami opcije kao što su: slažem se, uloguj se, objavi − biramo gotovo automatski. 

Prijatelj portala