Dostupnost Jutjuba različitim uređajima

Foto: PIXABAY

MUZIKA, SPOTOVI I INFORMACIJE U SAVRŠENOM SKLADU

Jutjub (engl. YouTube) je pokrenuo svoju varijaciju „stori” (engl. Story) formata objavljivanja na društvenim mrežama, i to u saradnji sa sajtom Džinius (engl. Genius), sa tekstovima i informacijama o pesmama, da bi stvorili novu vrstu objava specijalno kreiranu za muziku.

„Song stories” prikuplja intervjue i sadržaj sa Jutjuba, uključujući klipove iz spotova i snimke koncerata, zajedno sa činjenicama i tekstovima sa Džiniusa. Sadržaj je predstavljen u formatu kartica kojima korisnici mogu da upravljaju dok ih gledaju i slušaju.

„Pesma je mnogo više od audio-fajla”, rekao je Ilan Zekori, jedan od osnivača i predsednik Džiniusa. Istakao je da konstantno rade na tome da korisnicima donesu interesantne i korisne informacije da bi njihovo muzičko iskustvo učinili bogatijim. Džinius i Jutjub, dva najveća izvora muzičkih podataka koji mogu da okupiraju vašu pažnju satima, prirodni su saradnici za ovu misiju.

Ovaj format najbolje funkcioniše na Džiniusovim aplikacijima za pametne telefone (Android i iOS), ali dostupan je i na njihovom sajtu. Ovo nije prvi put da se Džinius udružio sa velikom muzičkom platformom – 2016. godine su pokrenuli servis „Behind the Lyrics” (Iza teksta) u saradnji sa kompanijom „Spotify”. On se sastojao iz posebnih plejlista na kojima su izvođači mogli da podele razne informacije sa slušaocima, poput inspiracije i značenja teksta.

„Storiji” su kolekcije kratkih video snimaka i drugih medija optimizovanih za male ekrane i trenutno su neverovatno popularni. Preko servisa „Song Stories”, Jutjub se pridružuje mrežama kao što su Snepčet, Instagram, Fejsbuk i Gugl koje pokušavaju da uvuku korisnike u personalizovane „zečije rupe” čija je svrha da im okupiraju pažnju i nateraju ih da ostanu na mreži što duže.

Uticaj aplikacija i tehnoloških kanala na ljude

Foto: PIXABAY

 

Jutjub dosta investira u ovaj format objavljivanja sadržaja. Trenutno rade i na zasebnoj usluzi „YouTube Stories”, gde kreatori mogu da objave kratke snimke koji se pojavljuju na vrhu početne strane.

Kao što vidimo, Jutjub se zaista trudi da redovno svoje korisnike obraduje novim uslugama koje unapređuju njegovo korišćenje. Zasad ovaj sajt nema ravnog kada je u pitanju plasiranje spotova, a zaista je dobro pitanje da li će se tako nešto i desiti u skorije vreme. 

Koliko vremena vi posvećujete Jutjubu i da li imate neke zamerke u vezi sa njegovim funkcionisanjem?

 

 

 

 

Prijatelj portala