kompjuter i displej bez ekrana

Foto: pixabay

„LUŠIOLA” – JAPANSKI IZUM DISPLEJA BEZ EKRANA!

Japanski istraživači iz oblasti mehanike izneli su otkriće elektronskog izvora svetla veličine svetleće bube, koji može da prenosi ultrazvučne talase i koji će moći da uđe u raznovrsnu upotrebu od pokretnih prezentacija do displeja kojem nije potreban ekran. Novi izvor svetla je nazvan Lušiola”. Sa senzorima za pokret i temperaturu, Lušiola” može da leti i prenosi poruku, da stvara slike u boji, ili pak da učestvuje u budućim stereoskopskim prikazima. 

Uređaj je lak kao pero i teži svega 16,2 miligrama, prečnik mu je 3,2 milimetra. Emituje crveni blic koji baca dovoljno svetla da prikaže pisani tekst. Iza njegove minijaturne veličine krije se snaga od 285 zvučnika koji emituju ultrazvučne talase, koje ljudsko uho ne može da registruje, tako da Lušiola” radi nečujno. 

Makoto Takamija, stručnjak za dizajniranje električnih uređaja i član projekta informacionih mreža na Univerzitetu Kavahara, koji je razvio ovaj uređaj, izjavio je da je bilo potrebno 2 godine da Lušiola postane ovakva kakva je danas. Takamija, koji je i profesor na Univerzitetu u Tokiju, je dodao da se nada da će ovakvi mali uređaji na kraju posedovati sposobnosti pametnih telefona, i da će nam biti od koristi u svakodnevnom životu. 

Takamija veruje da će Lušiola” biti dostupna u prodaji za 5 do 10 godina, a radnici na projektu očekuju da će uspeti da razviju aplikacije kojim će moći da se povežu sa automobilima ili klima uređajima, i da tako šalju i primaju naredbe.

U današnjem vremenu tehnologija se razvija munjevitom brzinom. Gotovo svakodnevno dobijamo informacije o pronalascima koji će nam olakšati i unaprediti život. Pojedini stručnjaci, poput Makota Takamije, odlaze korak dalje i obaraju postavljene granice. 

Prijatelj portala