SLIKA GUGL NAOČARA

Foto: WIKIMEDIA

KINESKA POLICIJA KORISTI NAOČARE ZA PREPOZNAVANJE LICA U BORBI PROTIV KRIMINALA

Možda deluje neobično, ali je stvarno. Kineska policija koristi naočare za prepoznavanje lica kako bi identifikovala i uhvatila osumnjičene. Naočare su opremljene kamerom i sistemom za prepoznavanje koji skenira lica građana i otkriva njihov dosije.

Ova neobična ideja je sprovedena u delo 1. februara na železničkoj stanici Ćengćou i upotrebljena je za detektovanje putnika sa lažnom ličnom kartom. Prema lokalnoj štampi, na kraju ovog projekta uhapšeno je sedam osoba koje su učestvovale u različitim prekršajima i trgovini ljudima. Detektovano je i 26 osoba sa lažnim ličnim kartama.

Kineska policija je odlučila da ovu meru bezbednosti proširi na čitavu zemlju. Naočare funkcionišu kao Gugl Glas (Google Glass), ali u ovom slučaju tehnologija je 100% kineska. Kako Bi-Bi-Si prenosi, naočare imaju kameru u desnom staklu, a pored se nalazi očno sočivo na kom su prikazane informacije.

Ova tehnologija omogućava agentima da slikaju sumnjivu osobu i da je kasnije uporede sa slikama iz baze podataka. Ukoliko primete da se na fotografijama nalazi ista osoba, njeno ime i adresa se šalju policiji.

ŽENA NOSI GUGL NAOČARE.

Foto: WIKIMEDIA

 

Kina je svetski lider u tehnologiji prepoznavanja lica i redovno podseća svoje građane da je zbog njihove opreme nemoguće pobeći vlastima. Ova zemlja gradi i najveću svetsku mrežu za video nadzor.

Procenjeno je da je već postavljeno 170 miliona kamera i očekuje se postavka još 400 miliona novih u naredne tri godine. Mnoge kamere koriste veštačku inteligenciju, uključujući tehnologiju prepoznavanja lica.

Tehnologija se neprestano razvija, ali se neretko koristi u pogrešne svrhe ili se ne koristi adekvatno njen potencijal. Zato, treba se ugledati na zemlje koje tehnologiju koriste na pravi način i steći svest o značaju dobrog i pravilnog korišćenja inovativnosti tehnologije.

Prijatelj portala