OTKLJUČAVANJE MOBILNIH TELEFONA

Foto: PIXABAY

KAKO UNAPREDITI BEZBEDNOST MOBILNIH TELEFONA?

Svesni smo da tehnologija napreduje munjevitom brzinom, a ovu tvrdnju potvrđuju i inovacije koje nam svakodnevno predstavljaju proizvođači mobilnih uređaja, pa tako vaš telefon možete danas otključati i skeniranjem oka ili crta lica. Međutim, jedna od najpoznatijih kompanija mobilnih uređaja otišla je korak dalje.

Ulaskom u 2018. godinu postalo je izvesno da je otključavanje telefona očitavanjem otisaka prstiju jedna od mnogih stvari koje ćemo ostaviti iza nas. Tehnologija Face ID, koju je uveo Apple na svom najnovijem modelu iPhone X, imala je svojih poteškoća, a po novom potezu Samsunga, može se zaključiti da sledeći korak unapređenja bezbednosti mobilnih telefona leži u drevnoj umetnosti čitanja dlana.

Naime, južnokorejska kompanija je nedavno podnela zahtev za patent tehnologije koja prikuplja biometrijske podatke jedinstvenih crta korisnikovog dlana, čija bi funkcija bila da u procesu povratka lozinke na predstojećim Galaxy telefonima zameni metode poput različitih ličnih pitanja. Telefon bi delimično projektovao lozinku na prethodno utvrđeni dlan i korisniku dao dovoljno tragova da se seti potrebnih podataka bez odavanja informacija potencijalnim lopovima.

Na osnovu ovog patenta može se zaključiti da je pametniji način povratka lozinke jedina funkcija koju će ova tehnologija za sad imati, ali nije nemoguće da tehnologija u budućnosti dobije primenu i u otključavanju telefona, kao i potvrde usluga servisa Samsung Pay. Neki modeli ovog proizvođača, poput Galaxy S8 i Note 8, već koriste skeniranje oka i prepoznavanje lica, kao i standardne metode za otklučavanje telefona, ali skeniranje dlana može da ponudi napredniju bezbednost i fleksibilnost, a može i da reši neke od problema sa privatnošću koje je doneo sistem Face ID.

Za sada nije sigurno da li će se ova tehnologija pojaviti na predstojećim modelima Galaxy telefona, ali iz svega navedenog je očigledno da Samsung istražuje alternative tehnologiji 3D prepoznavanja lica, koja se za sada nalazi samo na telefonima kompanije Apple.

Nakon ovih inovacija, možemo biti sigurniji jer će svakako nov sistem zaštite mobilnih uređaja smanjiti krađu istih.

Prijatelj portala