Foto:

TIMELESS — APLIKACIJA ZA PODSEĆANJE

Ema Jang (Emma Yang) je devojčica od 12 godina, koja se već susrela sa Alchajmerovom bolešću — od nje boluje njena baka. Ema sama kaže kako je ova bolest dovela baku do toga da se ne seti ni najjednostavnih stvari, a nekada su problemi bili i veći. U nekim trenucima ne bi prepoznala ni svoju unuku. To je ono što je uticalo na Emu da osmisli aplikaciju koja će joj omogućiti da stalno bude u kontaktu sa bakom. Imala je priliku da razgovara sa određenim brojem osoba koje pate od ove bolesti, i dobila je ideju da stvori aplikaciju pod nazivom Timeless. Njena želja je bila da oni koji imaju ovu bolest mogu da prepoznaju svoje najbliže i da se sete ključnih trenutaka iz svog života.

Ova aplikacija ima nekoliko prednosti; omogućava korisnicima da budu u toku sa onim što rade njihovi najbliži, jer im oni svakodnevno šalju fotografije. Takođe, moguće je tagovanje ljudi, uz pomoć čega korisnici mogu videti imena tih osoba i u kojem su odnosu sa njima. Uz to, ono što je zanimljivo jeste da aplikacija obaveštava korisnika da, ukoliko pokuša da pozove jednu osobu po drugi put u roku od pet minuta, da je to već učinio, i pita ga da li želi da nastavi sa pozivom.
Devojčica sada mnogo lakše stupa u kontakt sa svojom bakom i ističe da joj je namera bila da pomogne i baki, a i drugim ljudima koji pate od ove bolesti. Želela je da spreči mogućnost da baka ne prepozna nju, ni njenoga tatu, da zna ko su oni, a i ko je ona sama.
Timeless je i dalje samo prototip, ali se radi na boljoj verziji koja će biti puštena na tržište. Ova devojčica zna da i u budućnosti želi da se bavi kreiranjem aplikacija kako bi olakšala život ljudima koji su bolesni.

Prijatelj portala