LJUDSKO SRCE

Foto: PIXABAY

NOVI SIGURNOSNI SISTEM – SRCE!

Nedavno lansirani iPhone X i njegova nova tehnologija otključavanja u vidu prepoznavanja lica vratili su među korisnike razgovore o biometrijskim sistemima sigurnosti. Jedna grupa naučnika sa Univerziteta Bufalo (SAD) razvila je alatku za potpunu sigurnost –biometrijski sistem koji analizira dimenzije srca kako bi otključao telefon ili omogućio prijavljivanje na računaru.

Alfanumerička šifra je već prevaziđena u veku u kom živimo i biometrijska sigurnost se čini kao put kojim se krećemo ka budućnosti, gde su otisci prstiju, skeniranje mrežnjače i prepoznavanje lica samo početak. Počev od sistema za identifikaciju koji se može zasnivati na telesnom mirisu pa do skeniranja vena, naš organizam je pun jedinstvenih biometrijskih obeležja koji mogu poslužiti kao kod za pristup telefonu ili računaru. Nučnici sa Bufalo Univerziteta poveli su biometriju srca jedan korak napred stvorivši sistem koji koristi dopler radar niskog nivoa kako bi identifikovao jedinstvenu formu i veličinu srca jedne osobe. Ovom sigurnosnom biometrijskom sistemu potrebno je samo da se približimo kako bismo otključali uređaj, a da se udaljimo kako bi se zaključao. Dopler radar meri srce i u nastavku prati rad srca kako bi se uverio da niko drugi ne pokušava da pristupi računaru ili uređaju o kom je reč.

Kako tvrde autori istraživanja, ova tehnologija je sigurna alternativa i verovatno efikasnija od sigurnosnih šifri i ostalih biometrijskih identifikatora. Želeli bismo da koristimo ovu tehnologiju za svaki računar jer svima je potrebna privatnost, a registrovanje i odjavljivanje je naporno, kaže Venjao Su, lider studije.

Ako veličina i forma skeniranog srca odgovaraju onom koje je memorisano u bazi podataka, uređaj se otključava. Zašto je srce izabrano kao osnova za sigurnost može se objasniti činjenicom da se srce odraslog čoveka ne menja tokom života (osim ako ne pati od neke teže kardiovaskularne bolesti). Sistemu je potrebno 8 sekundi da skenira srce prvi put, a kasnije ga odmah prepoznaje. Ovaj novi sigurnosni sistem koristi geometriju, formu, veličinu i pokrete srca da bi ga identifikovao, a kako Su kaže, do sada nije zabeležen slučaj dva identična srca. Intenzitet radarskog signala je, kako Venjao Su navodi, dosta slabiji od vaj-faj signala, tako da ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje. Svakodnevno živimo u vaj-faj sredini, a novi sistem je siguran kao i vaj-faj uređaji, pojašnjava Su. Postoji nekoliko prednosti trenutnih biometrijskih alatki. Na prvom mestu, to je pasivan uređaj, bez kontakta, što znači da korisnik neće morati ručno da se prijavljuje i odjavljuje, već to telefon sam radi kada je on u blizini. Na drugom mestu, prati korisnike bez prestanka što znači da uređaj neće raditi ako je neka druga osoba ispred, tako da korisnici više neće morati da brinu da li su se odjavili sa svojih korisničkih naloga. Su planira da smanji veličinu ovog sistema i da ga instalira u ćoškove računarskih tastatura a i u pametne telefone.

Živimo u eri tehnologije u kojoj svakodnevno bivamo izloženi raznim tehnološkim novotarijama. Čini nam se da naučnici toliko pomeraju granice mogućeg, da će one uskoro u potpunosti nestati. Otključavanje svog telefona sopstvenim srcem nam upravo to i dokazuje. Ostaje nam samo da se pitamo šta je sledeće?

Prijatelj portala