otvorena aplikacija vkipedije na mobilnom telefonu

Foto: pixabay

KINA PRAVI SVOJU VIKIPEDIJU

Kinezi rade na ambicioznom poduhvatu za pokretanje posebne enciklopedije na internetu, kao konkurenta Vikipediji. Sajt će se zvati Kineska enciklopedija, zato što slobodoumni aktivisti smatraju da on neće biti potpuno liberalan sajt, jer će se baviti i pojedinim političkim temama.

Nakon svog pokretanja, postaće prva elektronska enciklopedija u Kini i biće direktni konkurent Vikipediji, koja je onesposobila kinesku stranicu.

 

KINESKA ZASTAVA
Foto: Pixabay

 

Prema novinskim izveštajima, ovaj elektronski projekat predstavlja treće enciklopedijsko nacionalno izdanje u Kini, a u njemu će učestvovati 20 hiljada autora sa univerziteta i istraživačkih instituta i to na pisanju članaka iz preko 100 naučnih oblasti. Enciklopedija će sadržati preko 300.000 članaka, a svaki članak ponaosob će se sastojati od oko 1.000 reči, što je čini manjom od enciklopedije Britanika i jednakom po obimu kineskoj verziji Vikipedije.

Međutim, nasuprot otvorenosti Vikipedije za unošenje opštih informacija i slobodno pisanje, na Kineskoj enciklopediji će isključivo pisati zvanično priznati naučnici, što je prema kritičarima, problem, i to zato što će izabrani naučnici ograničiti slobodu potencijalnih tema, posebno u domenu autentičnosti, kako navodi kineski istraživač iz Amnesti internašonala, Patrik Bon, za sajt Mešabl. Kineska vlada ovaj projekat vidi kao kulturološko utvrđenje nacije.

Na pokretanje projekta Kineske enciklopedije ukazano je još pre nekoliko godina, međutim, posao na njemu počeo je tek nedavno. Nadamo se da uskoro očekujemo novu enciklopediju na internet nebu!

Prijatelj portala