ŽENA KOJA SE DRŽI ZA GLAVU

Foto: PIXANAY

KONTROLISANJE LJUDSKOG UMA ― ZABLUDA ILI REALNOST?

U svetu nauke i istraživanja ljudski mozak je oduvek imao posebno mesto. Stotinama godina unazad naučnici su bili fascinirani ovim organom i pokušavali da proniknu u njegove tajne. Nauka je dosta napredovala, a sada se radi na tome da se otpočne i sa svojevrsnom kontrolom ljudskog uma. 

Naime, Ilon Mask želi da kontroliše mozak. Mask je do sada već govorio o ovoj tehnologiji koju nazivaju nervna čipka (engl. neural lace). Suština ove ideje jeste da se ugrade elektrode u mozak u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom, što bi se koristilo kako bi se povećao mentalni učinak, što znači da bismo mogli mislima da imamo pristup Internetu ili da čak komuniciramo putem umova.

Prema časopisu Wall Street Journal, Maskovi planovi napreduju, a 2016. godine je osnovao i kompaniju koja se zove Neuralink Corp. Nema baš mnogo detalja o njihovom projektu, ali Mask tvrdi da napreduje sa nervnom čipkom,

Prošle godine dao je uvid u to koji su njegovi planovi. On smatra da je ljudski nivo učinka veoma nizak, naročito kada koristimo telefon dok palčevima tapkamo po ekranu. Zaključio je da ovaj proces korišćenja telefona jako spor. Naš mozak radi mnogo brže. On poseduje visok nivo prenosa informacija, koje primamo vizuelnim putem. To znači da očima upijamo mnogo podataka. Mask polazi od toga da ovo treba iskoristiti. 

Koja je svrha svega ovoga? Osim što zvuči jako primamljivo sa naučno-fantastičnog aspekta, ova vrsta tehnologije bi nam mogla pomoći u borbi protiv Parkinsonove bolesti i depresije. Eksperimentisanje sa ljudskim mozgom jeste veliki uspeh. Možete biti sigurni da će biti dosta rasprava na bilo koju novu temu koju Mask osimisli.

Moraćemo da budemo strpljivi kako bismo videli koji je njegov konačni plan. Sa druge strane, pokazalo se da mnogi ljudi nisu bili u pravu što se tiče raketa za višekratnu upotrebu, električnih automobila i drugih stvari. Možda će baš Mask uzdrmati još jednu industriju ili, još preciznije, stvoriti jednu potpuno novu.

Prijatelj portala