AVION U VISINI

Foto: PIXABAY

ZBOG ČEGA AVIONI LETE VISOKO?

Da li ste nekada razmišljali o tome zbog čega avioni lete veoma visoko i da li ste znali koja je optimalna visina u pitanju? U slučaju da ste kao i mi mislili o tome, ostanite uz tekst do kraja, jer danas vam razrešavamo sve dileme o avionima.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih avioni lete visoko jeste taj što je u višim atmosferskim slojevima vazduh razruđeniji. To letenje čini lakšim, bržim i isplativim. Idealna visina obuhvata od 10 do 13 hiljada metara. Na visinama višim od ovih postoji nedostatak vazduha, što može onesposobiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem, dok na nižim visinama vazduh pruža veći otpor. Teoretski bi najidealnije bilo da avioni lete na nadmorskoj visini od oko 10.000 metara, jer se težina aviona smanjuje zbog potrošnje goriva i razuđenog vazduha.

AVIONI

Foto: PIXABAY

 

Pilot Piter Teri kaže da svaki avion ima svoju optimalnu visinu, navodeći kao primer Konkord koji može dostići visinu od 15 do 18 hiljada metara, što ne može nijedan drugi avion. Na takvim visinama piloti moraju da izbegnu i vremenske nepogode. Troposfera, sloj najbliži zemlji, beleži najviše meteoroloških pojava, tako da je za avione mnogo bezbednije letenje u stratosferi. Smetnje avionu takođe mogu predstavljati i druge letelice poput helikoptera i manjih aviona, pa čak i ptice i insekti. Osim toga, prednost letenja na visini od 13.000 metara jeste i činjenica da u slučaju nesreće pilot ima mnogo više vremena da reši problem. Iako ovo može zvučati nelogično, zapravo postoji mogućnost da se avion sigurno prizemlji, čak i u slučaju da otkažu oba motora.

Da li se plašite vožnje avionom? Da li let za vas predstavlja sigurnost ili strah? Razmislite o tome, a mi ćemo se potruditi da i za to pronađemo zanimljive odgovore.

 

 

Prijatelj portala