ŠTEDNJA

Foto: PIXABAY

PAMETNO „STEZANJE KAIŠA” U XXI VEKU

Drage troškadžije, da li biste voleli da kao upozorenje za prekomerno trošenje novca dobijete strujni udar elektronske narukvice ili da vas pritegne kaiš? Ili biste se radije vratili u detinjstvo koristeći za štednju digitalnu kasicu prasicu?

Sve tri pomenute spravice već su osmišljene i razvijene, a na korisnicima je da izaberu najbolje. Ideju za narukvicu Pavlok razvilo je britansko preduzeće Intelligent Environments, koje se bavi softverom. Ova narukvica povezana je sa bankarskom platformom, pa ako korisnik potroši više novca nego što je planirao i ignoriše upozorenje o prekoračenju novca na aplikaciji svog pametnog telefona, sleduje mu strujni udar sproveden preko narukvice. U pitanju je laki strujni udar, kao kada dodirnete kvaku nakon što ste trčali po tepihu. Napunjena baterija dovoljna je za 150 ovakvih strujnih šokova. Nakon toga, narukvica se opet može napuniti preko USB kabla. Narukvica je prvobitno osmišljena za drugačiju namenu – da pomogne korisnicima da se otarase loših navika kao što je pušenje. U novembru 2014. godine ljubitelji ovog projekta skupili su više od 280 hiljada dolara i tako petostruko prekoračili potrebnu sumu na crowdfunding platformi Indiegogo.

 „Kaiš Bob”: jedini kaiš čije stezanje ne znači da ste se prejeli

Kada nosite kaiš Bob, možete jesti do mile volje, dokle god na hranu ne potrošite više novca nego što je predviđeno vašim dnevnim budžetom. Naime, studenti Denis Timerman, Fabijan Šuht i Matijas Kreper razvili su softver koji izračunava maksimalni budžet za svaki dan proveravajući sveukupne prihode i rashode korisnika. Ako se budžet prekorači, aplikacija na pametnom telefonu preko blututa šalje signal kaišu, koji se pomoću električnog motora sužava. Ipak, motor otpušta kaiš kada podseti korisnika na mere štednje, tako da strastveni potrošači neće doslovno kupovati „do poslednjeg daha”. Ovaj kaiš je bio planiran samo kao studentski projekat, ali onda su njegovi tvorci sa visoke škole Osnanbruk počeli da dobijaju pozive na sve veće sajmove. Ove godine predstavili su Boba na sajmu Sebit u Hanoveru. Fabijan Šuht, jedan od izumitelja kaiša, tom prilikom je izjavio: „Kada smo razmišljali o projektu, već su postojale pametne narukvice i satovi. Ali pametni kaiševi nisu”. Na pitanje da li će kaiš za štednju jednog dana biti dostupan u onlajn prodaji, Šult je izjavio da bi za njega prodaja kaiša bila moguća opcija nakon završetka studija. Kako kaže, tada bi mogao da zamisli pokretanje crowdfunding kampanje, što bi takođe bila „dobra mogućnost da se utvrdi potražnja kaiša”.

KASICE PRASICE

Foto: PIXABAY

„Ernit”: Kasica prasica guta samo digitalni novac

Ova kasica prasica uči decu savremenoj štednji. Naime, kasica nema prorez za pravi novac, već se potpuno oslanja na digitalno čuvanje. Deca mogu sebi da postave određene ciljeve preko aplikacije, kao što je kupovina akcione figure, bicikla ili konzole za video-igrice. Roditelji onda svojoj deci mogu da daruju virtuelni novac za ostvarenje njihovih želja. Čim deca pritisnu praseći nos, kasica pokazuje koliko su procenata od kupovne cene dosad uštedeli. Roditelji mogu da odluče da li će ubaciti pravi novac ili samo fiktivno povećati sumu, da bi na kraju platili u kešu. Deca takođe mogu čuvati svoje želje u aplikaciji ostavljajući u njoj sliku onoga što žele. Kasica se povezuje sa smartfonom ili tabletom, prenosi podatke sa aplikacije, a puni se preko USB repa. Plastične kasice već se proizvode u Danskoj, ali proizvođači su tek u aprilu napravili probnu verziju kasice i aplikacije. Zbog toga bi moglo da potraje dok kasica prasica ne bude dostupna za kupovinu. Najpre će biti podeljena onima koji su je sponzorisali na crowdfunding platformi Kickstarter, sakupivši više od 80 hiljada dolara za ovaj projekat.

Za koju meru štednje od ovih pomenutih ćete se odlučiti definitivno je vaš izbor. Red Info Portal vam poručuje da je pametno štedeti, a sve što nam je potrebno jeste samo malo volje i odricanja. Kasice u ruke!

Prijatelj portala