Foto: SCiO official

KOLIKO NAM DODATAK ZA TELEFON KOJI OČITAVA HEMIJSKI SASTAV PREDMETA MOŽE OLAKŠATI ŽIVOT

Izvadite mobilni iz džepa, kliknite na obarač fotoaparata, ali umesto uobičajene fotografije čeka vas temeljna analiza hemijskog sastava objekta. Saznaćete koliko šećera sadrži voće koje planirate da pojedete ili šta sadrži tableta na kojoj fali popis ili kod.
Kineska firma Čanhong uvodi na tržište mobilne telefone opremljene SCIO senzorom u vrednosti od 299 dolara. Ovi telefoni upozoravaju korisnike na alergene, daju tačnu informaciju o svežini namirnica i analiziraju njihov sadržaj. Koristeći tehnologiju infracrvene spektroskopije koja dokazano analizira hemijski sastav predmeta, telefon tačno skenira sadržaj objekta, bilo da je u tečnom ili čvrstom stanju. Dovoljno je da telefon primaknete čaši i znaćete kakvo je piće pred vama.
Sličan senzor je 2014. godine predstavila izraelska firma Consumer Physics. Namenjen za naučne svrhe, ovaj senzor u vrednosti od 10 000 dolara ipak nije uspevao da dostigne potpunu tačnost snimanja i analize.
Postoje i neke aplikacije uz pomoć kojih se mogu očitati hemijska jedinjenja. Pre nego što popijete pilulu, očitaćete njen hemijski sastav i sprečiti neželjena dejstva.
Kao prednost ovog telefona navodi se i to da će potrošači u marketima imati bolji pregled namirnica i sirovina koje kupuju. Detaljnije i brže informacije će dobiti preko telefona nego pojedinačnim gledanjem ponuđene robe.

Jasno Vam je da na ovaj način neko ko ima alergiju na kikiriki, analizom sadržaja može lako uočiti i sprečiti splet loših događaja pa je ova primena od velike važnosti.
Definitivno voleli ili ne voleli tehniku morate priznati da su godne pred nama igralište za programere koji su tu da naš život učine lagodnijim.

Prijatelj portala