Foto: pixabay

JESTE LI ZNALI DA IZBOR VAŠEG SMART TELEFONA GOVORI MNOGO O VAMA?

Kada kupujete telefon obraćate pažnju na njegove ivice, da li je zaobljen ili ne, da li je ekran dovoljno veliki, kakve su mu opcije poziva i internet konekcije itd. Naučnici i psiholozi su to primetili i sproveli istraživanje u vezi sa povezanošću izbora telefona i ličnosti pojedinca. Materijal istraživanja je obezbedio Univerzitet u Lankasteru, a istraživanje je obavljeno na Katedri za sajber psihologiju, bihevioralno i socijalno povezivanje.

Zaključak istraživanja je između ostalog izneo i neke zanimljivosti – na primer, korisnici androida su iskreniji od korisnika ajfona, kažu psiholozi koji su učestvovali u prvom istraživanju koje je našlo vezu između tipa ličnosti i vrste smart telefona.
Četiri od pet odraslih osoba u UK poseduju smart telefon sa tržištem podeljenim na pola između dva rivalska operativna sistema.
Povezanost smart telefona sa našim ličnostima je toliko upadljiva da psiholozi kažu da su samrt telefoni čak postali produžetak nas samih.
Ne samo da se mogu personalizovati prema našim preferencijama nego čak i vrsta smart telefona otkriva ponešto o tome ko smo.

Ispitivači su dali korisnicima smart telefona (preko 500 korisnika) nekoliko upitnika da popune polja o sebi i o stavovima o svom mobilnom telefonu.

Poređenje android i ajfon korisnika je otkrilo da su korisnici ajfona verovatno:
1) Mlađi
2) Više od dvaput je verovatnije da su žene
3) Skloniji da vide svoj telefon kao statusni simbol
4) Ekstrovertniji
5) Manje skloni tome da poseduju naprave koje većina preferira

Za razliku od njih, korisnici androida su verovatno:
1) Muškog pola
2) Stariji
3) Iskreniji
4) Prijatniji
5) Manje je verovatno da će prekršiti pravila za ličnu dobit
6) Manje zainteresovani za sticanje bogatstva i statusa

Dr Dejvid Elis sa Univerziteta u Lankasteru je rekao: „U ovom istraživanju po prvi put pokazujemo da izbor operativnog sistema smart telefona jedne individue može pružiti uvid u predviđanje kakva je njihova ličnost i ostale karakteristike”.

U drugom istraživanju su psiholozi uspeli da razviju kompjuterski program koji bi mogao predvideti koju vrstu smart telefona osoba poseduje na osnovu razlika između ajfon i android korisnika.

Saradnica dr Dejvida, Heder Šo sa Univerziteta u Linkolnu, je rekla: „Postaje sve očiglednije da smart telefoni postaju mini digitalne verzije korisnika. Mnogi od nas ne vole kad drugi ljudi pokušaju da koriste naše telefone upravo zato jer mogu da otkriju mnogo toga o nama”.

Da li se i Vaša ličnost uklapa u neke od navedenih karakteristika s obzirom na telefon koji posedujete?

Prijatelj portala