Foto:

ROBOTI SU NOVI DOSTAVLJAČI ŠVAJCARSKE POŠTE

Švajcarska pošta želi da koristi robote kao dostavljače, a čini se da joj to polazi za rukom. Nakon tačno četiri meseca, završeni su testovi sa robotima dostavljačima. Pošta predviđa da će do komercijalne upotrebe doći za tri godine.

Tokom 200 testiranih dostava koje su obavili roboti dostavljači nije bilo nikakvih incidenata, tvrdi glasnogovornik pošte, Olivije Flieler, u svom izveštaju ‚‚Bernskim novinama".
Četiri robota estonsko-britanskog proizvođača "Staršip Teknolodžis" upotrebljena su tokom testova, koji su od septembra počeli u Bernu, Kenicu, Biberistu i Cuhvilu, i prilikom kojih su prešli oko 1000 kilometara, pri brzini od šest kilometara po satu. Roboti su tada bili pod budnim okom supervizora, koji su bili tu u slučaju da moraju odmah da reaguju.
Tokom testova utvrđeni su određeni nedostaci, kao što su prebrzo istrošene gume ili to što se pokazalo da su usponi i stepenice delimično teško premostive prepreke.
Roboti su pogodni za dostave na kratkim razdaljinama, kao što je slučaj kod dostave hrane ili lekova, ali nikako za masovnu upotrebu u vidu slanja paketa, kaže Flieler.

Pre robota, švajcarska pošta će u upotrebu uvesti dronove. Još prošlog oktobra je obznanjeno da će se u prvoj polovini 2017. godine sprovesti prvi komercijalni transportni letovi dronova. Međutim, nije planirana dostava konzumentima, već između korisnika u farmaceutskoj i zdravstvenoj branši.
Da li će roboti preuzeti ljudima posao dostavljača i koliko će biti uspešni u tome, ostaje nam da vidimo.


 

Prijatelj portala