Stanje depresije

Foto: PIXABAY

ŠTA JE TO POSTBRAČNA DEPRESIJA?

Brak bi za mnoge trebalo da bude najsrećniji period života, bilo za muškarca ili ženu. San mnogih žena još od detinjstva jeste da se udaju i obuku venčanicu, a to je ono isto za čim teže muškarci - da imaju porodicu i skladan društveni, emotivni i seksualni život. Brak za većinu ljudi predstavlja početak novog stabilnog života. Supružnici zajedno učestvuju u građenju novog doma, gde se nameću mnoge odgovornosti sa kojima se možda pre nisu susretali.

ŽENA I MUŽ U BRAKU

Foto: PIXABAY

 

Brak često prati odvajanje od svoje porodice, doma i društva. Obično je to slučaj sa ženom, ali i muškarac to može iskusiti. Ponekad prelazak u novu sredinu podrazumeva i različite običaje i tradiciju, koji se potpuno razlikuju od onoga na šta su supružnici navikli. Žena više nije tatina ćerka“, već supruga, životni partner, obično i domaćica, koja treba odgovoriti na potrebe svog supruga i obaveze u kući. To je svakako stav koji se često nameće. Toliko je stvari na koje se treba navići, obično je tu muževljeva porodica, susedi, što za uzrok može stvoriti nisko samopoštovanje, nervozu, razmišljanje o tome da li ste spremni i sposobni da uradite sve to što vam se nameće i da li ste možda pogrešili u donošenju odluke. Međutim, dosta je i onih koji su pre braka navikli da žive zajedno. Svakako i za njih postoje promene, budući da su ušli u zakonitu zajednicu, što sa sobom nosi sve vrste pravnih odgovornosti i obaveza i moguće je da im to često uzrokuje napetost i nervozu.

Nove studije, koje je sproveo psihološki tim Svetske zdravstvene organizacije u nekoliko naprednih država i onih u razvoju, ukazuju da 3 od 10 supružnika pate od psihičkog stanja nazvanog postbračnom depresijom, koja obično traje nekoliko meseci, a u okviru čega se javlja zbunjenost, razočaranje i razmišljanje o tome da li je sve to jedna velika greška. Postoje neki slučajevi gde žena pati, posebno u slučaju udaje za nekog koga ne voli, od simptoma jake depresije, kao što su nesanica, gubitak apetita, a onda i gubitak na težini, tuga, dekoncentrisanost, razdražljivost, gubitak interesovanja za okolinu, kao i seksualne želje. U retkim slučajevima zbog toga dolazi i do samoubistva.

PAR KOJI SE SVADJA

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/PIXABAY

 

Obično se prvi meseci braka odlikuju sukobom mišljenja. Iako su neki parovi živeli zajedno i pre braka, s vremena na vreme se može javiti tendencija ka samoći, budući da privikavanje na nov život nije kratak proces. Rasprave se mogu javiti i zbog drugačijeg shvatanja braka. Jedan od njih može smatrati da večeri treba provoditi sa porodicom, okruženi ljubavlju i toplinom, dok je drugi supružnik zaokupiran razmišljanjem o profesionalnom angažovanju i perspektivi u toj oblasti.

Bračni par na klupi

Foto: PIXABAY

 

Postoje još neki faktori koji mogu dovesti do konflikta kao što su rasprava o finansijama, gde se često mogu javiti dugovi koji prate porodicu, rodbina koja se meša u privatan život supružnika, pogotovo kada svi žive pod istim krovom, očekivanje da će nam supružnik ispuniti sve što poželimo, što se nekada kosi sa njegovim stavom, manjak komunikacije i intelektualne kompatibilnosti. Savetujemo vam da zajedno sa vašim partnerom razgovorom rešite sve potencijalne teškoće u vašem zajedničkom životu i da se podsetite zašto ste izabrali jedno drugo i uplovili u bračne vode.

 

Prijatelj portala