JABUKA

Foto: PIXABAY

DA LI DONOSIMO BOLJE ODLUKE KADA SMO GLADNI?

Treba da donesete važnu odluku? Stomak je taj koji bi mogao da vas navede na pravi put, posebno ukoliko je... prazan. Ova zanimljiva teorija istražena je na Holandskom univerzitetu u Utrehtu, a studija na tu temu je objavljena u časopisu PLOS One.

Hipoteza može delovati paradoksalno: kada smo gladni, rado ćemo naručiti sebi džinovski hamburger koji nismo u stanju da pojedemo, umesto da poslušamo zdrav razum i da pojedemo salatu koju smo poneli od kuće.  Međutim, naučnici tvrde da bi upravo nemir prouzrokan glađu mogao pozitivno da utiče na proces odlučivanja. Glad podstiče stanje uzbudjenja, koje individuu navodi na mudar izbor, a sprečava je da se upusti u nepotrebno i preterano razmišljanje

U istraživanju je učestvovao 81 student, kojima je bilo zadato tri različita zadatka. Svima im je rečeno da noć pre eksperimenta ne večeraju. Narednog jutra, nekima je ponuđena hrana, drugima nije. U dva od tri testa, učesnici su morali da se oprobaju u lowa Gamling Task-u, klasičnom psihološkom testu koji se bazira na kockarskim igrama, koji se često koristi u procenjivanju dinamika procesa odlučivanja. Treći zadatak, jedan upitnik, služio je za određivanje sposobnosti odlaganja nagrade u cilju da ona bude veća, pitanjem, na primer, da li bi više želeli da danas dobiju 27e ili 50 za tri nedelje.

HAMBURGERI

Foto: PIXABAY

 

lowa Gambling Task-u subjektima su se prezentovala 4 špila karata: dva koja su bila dobra, i u kojima je bilo manje kaznenih karata ali i karata sa manjim nagradama; i dva loša špila, u kojima je bilo karata sa većim kaznama i sa većim nagradama. Studenti koji su bili gladni su pokazali da uspevaju da identifikuju dobre špilove, koji su garantovali veći dobitak na duže staze, brže od svojih kolega

U nekim situacijama, zaključili su istraživači, glad nas može intuitivno nagnati na odluke koje su bolje, dok, s druge strane, kada smo punog stomaka, lakše možemo da se izgubimo u lavirintu kognitivnih procesa. Ali ovo ne mora uvek da bude tačno: na primer, glad nam može značajno otežati situaciju u kojoj treba da se pridržavamo dijete ili da ostavimo pušenje.

Ovo ne mora da se odnosi i na ostala stanja koja podstiču uzbuđenje: nedavnim istraživanjem pokazalo se da seksualno uzbuđenje navodi mozak da se koncentriše na trenutno zadovoljenje, ali nas ne vodi nužno ka boljim izborima i odlukama. 

Prijatelj portala