U prvom planu je malo dete sa loknicama i krupnim očima, a iza njega je pripremljena testenina na stolu.

Foto: PIXABAY

JEDITE U DRUŠTVU!

Neki ljudi vole da jedu u samoći, direktno sa tiganja, drugi dok leže na kauču i gledaju televiziju. Ali koliko je to dobro za nas? Naučnici tvrde da redovno obedovanje u samoći nema pozitivan efekat, štaviše, na duže staze može imati negativne posledice po psihofizičko zdravlje.

Ovu informaciju potvrdilo je novo istraživanje organizacije „Oksford Ekonomiks” (Oxford Economics) koje je nastavio „Gardijan” (Guardian). Naučnici su sproveli anketu među 8.250 građana Velike Britanije i konstruisali takozvani „indikator blagostanja” (Living Well Index), na osnovu bodovanja niza pitanja posvećenih kvalitetu sna, seksualnom zadovoljstvu, količini slobodnog vremena i tome koliko često jedu u društvu. Utvrdili su da osobe koje jedu same ukupno daju 7,9 poena manje na proceni njihove sreće u odnosu na nacionalni britanski prosek (60,7 poena, na skali koja se kreće od 0 do 100).

Pretpostavlja se da obedovanje u društvu čini osobe zadovoljnijim sopstvenim životom i garantuje povećanje našeg samopouzdanja. Profesor antropologije i psihologije na Univerzitetu Oksford i saradnik istraživanja, Robin Danbar, objasnio je da jednostavno ne znamo zašto su osobe koje jedu zajedno srećnije. Ono što je sigurno jeste da ručanje za stolom sa drugima podstiče mozak da luči endorfin, čineći da se osećamo prijatno, te i da je ovaj društveni ritual neizostavan u našim haotičnim životima punim obaveza.

Proslava nekog događaja, okupljanje oko stola uz jelo i piće

Foto: PIXABAY

 

Još su stari Grci govorili da je čovek društvena životinja. Danas je više istraživanja potvrdilo da međuljudski odnosi mogu čak predstavljati pitanje života i smrti u nekim slučajevima. Stručnjaci su analizom 148 epidemioloških istraživanja pre nekoliko godina pokušali da otkriju faktore koji pozitivno utiču na očekivani životni vek godinu dana nakon doživljenog infarkta. Rezultati su pokazali da su osobe sa čvršćim društvenim vezama imale za 50% veće šanse da prežive u odnosu na osobe sa slabijim vezama.

Na dužim stazama, na produženje životnog veka može uticati broj prijatelja i kvalitet prijateljstava, kao i odluka da se prestane s pušenjem. „Možete da jedete ili pijete alkoholna pića koliko želite, ali će to imati mnogo manji efekat u odnosu na druga dva faktora”, tvrde naučnici.

Druženje sa drugima, osim što nam odmah pruža bolje raspoloženje, ima pozitivan uticaj i na celokupan način života. Čak i ako ste introvertna osoba, probajte da malo više vremena provodite sa vama dragim ljudima.

Prijatelj portala