Kockicama ispisano mental health

Foto: PIXABAY

ŠTA JE TO LEČENJE KOGNITIVNOM TERAPIJOM?

Brz način života, malo vremena za odmor i opuštanje, previše rada, opterećenost ličnim i poslovnim problemima, sve su to loše stvari sa kojima se suočava čovek savremenog doba. Iako se u našoj sredini o tome ne govori dovoljno ozbiljno, ovakav neskladan način života može dovesti do anksioznosti, depresije i različitih drugih mentalnih problema. Da bi pomogli pacijentima, u Velikoj Britaniji su lekari počeli da primenjuju kognitivnu terapiju. Kako?

Lečenje kognitivnom terapijom je metoda koja se bazira na razgovoru između pacijenta i terapeuta. Cilj lečenja je da pacijent prevaziđe problem promenom načina razmišljenja i ponašanja. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva, kognitina terapija ponašanja se koristi za lečenje anksioznosti i depresije, a može se koristiti i u lečenju drugi mentalnih problema.

Kognitivna terapija ponašanja bazirana je na konceptu da su misli, osećanja i ponašanje međusobno povezani, i da negativne misli i osećanja mogu držati čoveka zarobljenog u začaranom krugu stvarnih ali i umišljenih problema. Lekari žele da lečenjem pomognu pojedincu da lakše i sa pozitivnijim stavom reši problem tako što će ga podeliti na sitnije delove. Tako se osoba oseća manje opterećenom. Za razliku od drugih tretmana koji se, takođe, oslanjaju na dijalog, kognitivna terapija ponašanja se usredsređuje na trenutne probleme pacijenta, a ne na one koji su se dogodili u prošlosti.

Ovakav vid lečenja može pomoći u sledećim problemima: depresija, anksiozni poremećaji, opsesivno-kompulzivni poremećaj, panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj, fobija, poremećaji ishrane (poput anoreksije i bulimije), problemi sa spavanjem (poput nesanice).

Kognitivno-bihejvioralna terapija ponekad može pomoći osobama sa hroničnim zdravstvenim stanjima, kao što su sindrom iritabilnog creva i sindrom hroničnog umora. Obično je jedna seansa nedeljno ili na svake dve nedelje dovoljna da bi se pacijentu pomoglo. Jedna seansa traje od 30 do 60 minuta, a lečenje uobičajeno traje od 5 do 20 seansi.

METAFORIČKI PRIKAZAN RAZGOVOR KOD PSIHOLOGA, TJ. REČI MU SE IZVLAČE IZ USTA KAO KANAP, KONAC

Foto: PIXABAY

 

Pacijent sa specijalistom terapeutom analizira svoje probleme po odvojenim delovima. Potom zajedno analiziraju ove delove i znanja kako bi videli da li su problemi realni ili ih pacijent sam stvara. Terapeut će pomoći osobi da promeni svoje misli i ponašanje, ako mu do sada nisu bili od koristi. Od pacijenata će tražiti da ove izmene praktikuje u svom svakodnevnom životu, a rezultati će biti razmatrani na sledećoj seansi.

Iako je svest o očuvanju zdravlja danas prisutnija, mentalno zdravlje vrlo često guramo u zapećak. Zdravo telo ne znači ništa ako nismo i mentalno u dobrom stanju. Otuda, ako procenite da vam treba pomoć, možda bi upravo trebalo da pokušate da problem, za početak, rešite ovako: razgovorom sa nekom stručnom osobom.

Prijatelj portala