KVIZ

Foto: PIXABAY

TRI LAKA PITANJA KOJA ĆE TI IZMERITI INTELIGENCIJU

Samo tri pitanja pomoću kojih ćemo proceniti koliko smo inteligentni? Testovi inteligencije su uglavnom dugi i kompleksni. Ovaj ima tu prednost da je kratak, i u nekim momentima možemo reći i da je lagan, ali nemojte ga potceniti! Dakle, evo vam tri pitanja, na kraju imate  i njihove odgovore, ali  i relativna objašnjenja.

 

1. Bejzbol palica i loptica:

Jedna palica za bejzbol i jedna loptica koštaju zajedno 1,10 evra. Palica košta jedan evro više od loptice. Koliko košta loptica?

 

2. Automatska mašina:

Ako 5 mašina za 5 minuta napravi 5 delova, koliko vremena će potrošiti 100 mašina da bi napravile 100 delova?

 

3. Jezero lokvanja:

U jednom jezeru se nalaze lokvanji koji pokrivaju deo jezera. Svaki dan se udvostručuje deo jezera koji pokrivaju. Ako je potrebno 48 dana da prekriju celo jezero, posle koliko dana će lokvanji pokriti pola jezera? 

 

Psiholog Šejn Frederik je čovek koji stoji iza ovog testa, ujedno i profesor na univerzitetu Jejl. Kako ste primetili, nije u pitanju test koji će izmeriti vaš koeficijent inteligencije, već kognitivnu refleksiju. Ima onih koji smatraju da je ovo indirektni pokazatelj inteligencije, ali ne slažu se svi. 

 

Ono što spaja ova tri kratka problema je instant odgovor, onaj koji mnogi impulsivno daju, i koji je uglavnom pogrešan. Ona osoba koja je sposobna da zastane i razmislii, uglavnom da tačan odgovor. 

Takođe, ljudi koji su naklonjeni matematici i logici su u prednosti. U svakom slučaju, ako čitajući rešenja otkrijete da ste pogrešili, ne brinite! Ovaj test, otkad  je osmišljen 2003, radilo ga je nekoliko hiljada osoba, među kojima su i studenti nekih od najprestižnijih američkih univerziteta, kao što su Jejl i Harvard, a samo 17% je dalo tačan odgovor na sva tri pitanja.

 

Odgovori:

1. Loptica košta 5 centi. Mnogi bi impulsivno odgovorili da košta 10 centi, ali iako je lako pretpostaviti to, onda bi značilo da palica košta 1,10 evra jer je za 1 evro skuplja. Kako bi totalni zbir ostao 1,10 evra, loptica mora da košta 0.05 evra, pa tako palica košta 1.05 evra. Prema nekim istraživanjima, onaj koji je dao tačan odgovor, ne važi za impulsivnu osobu, već strpljivu i promišljenu, za razliku od onih koji su dali pogrešan odgovor.

 

2. Potrebno je 5 minuta! Najčešći odgovor na ovo pitanje je 100 minuta. Ako za 5 minuta, 1 mašina proizvede 1 deo, znači da će 100 mašina napraviti, za 5 minuta 100 delova.

 

3. 47 dana. Ako za 48 dana lokvanji pokriju celo jezero, a dupliraju pokrivenu površinu svakog dan, dovoljno je da se vratimo samo jedan dan unazad. Impulsivni odgovor je uglavnom 24 dana.

 

Kako vam se čini test? Sigurno na internetu ima još ovakvih tekstova, zato se bacite na rešavanje! Ali bez varanja!

 

 

 

Prijatelj portala