devojka koja se smeje

Foto: PIXABAY

UTICAJ OSMEHA NA NIVO HORMONA STRESA

Ukoliko razmislimo o osmesima koje svakodnevno upućujemo drugima, uvidećemo da je podsvesni osmeh mnogo više nego izraz dobrog raspoloženja. Zapravo, osmeh ima posebnu ulogu u komunikaciji sa drugima. Različite osmehe koji se pojavljuju u komunikaciji naučnici su grupisali u tri vrste, od kojih svaki ima različitu funkciju i različito deluje na sagovornika. Ove tri vrste osmeha razlikuju se, između ostalog, i po tome koje mišiće lica koristimo.

Naučnici, dakle, razlikuju ohrabrujući osmeh, tj. osmeh nagrađivanja, koji uglavnom upućujemo bebama. Ovaj osmeh iskazuje pohvalu i zadovoljstvo. Osim toga, postoji i korporativni osmeh, kojim izražavamo povezanost, saosećanje i podršku. Treća vrsta osmeha je dominantna − tu spadaju oni osmesi koje nam upućuju naši nadređeni. Ova vrsta osmeha izražava dobru volju, ali istovremeno govori i o njihovom dominantnom položaju.

Da li se, međutim, ova kategorizacija prepoznaje i u svakodnevnoj praksi? Upravo to je pitanje na koje su pokušali da odgovore naučnici okupljeni oko Džereda D. Martina sa Univerziteta u Medisonu, Viskonsin. Ovi naučnici su istraživali da li sagovornici registruju i kako reaguju na poruke koje prenosimo osmehom. 

U ovom istraživanju učestvovalo je devedeset ispitanika čiji je zadatak bio da za kratko vreme osmisle i prezentuju izlaganje po izboru. Naučnici su od učesnika u istraživanju tražili da preko videa prate izraze lica osoba koje ocenjuju njihov rad i upućuju im po jedan od tri vrste osmeha. Ispitanici su pažljivo posmatrani. Naučnici su ispitivali njihov hormon stresa, kortizol, praćenjem otkucaja srca i uzimanjem uzoraka pljuvačke pre i nakon ispitivanja. 

Rezultati istraživanja su pokazali da se, u zavisnosti od upućenog osmeha, nivo hormona stresa kod ispitanika smanjivao ili povećavao. Pokazalo se da je osmeh znatno uticao na komunikaciju, kao i da se reakcija ispitanika poklapala sa socijalnim funkcijama različitih vrsta osmeha. Dok je dominantan osmeh povećavao nivo hormona stresa, ohrabrujući osmeh je, nivo kortizola koji je zbog stresnih uslova prezentovanja prvobitno bio povišen, vraćao na optimalan. 

Naučnici su takođe otkrili da su, mada je upućen osmeh trajao kratko, njegove posledice trajale znatno duže. Povećan nivo hormona stresa, koji se javio kao rekacija na dominantni osmeh, bio je prisutan i trideset minuta nakon prezentacije. 

Ovi rezultati nam ukazuju na socijalne funkcije našeg osmeha, ali i na snažan uticaj koji on ima na druge. Upravo zbog toga, znajte da svakim sledećim osmehom možete nekome ulepšati dan, ali i smanjiti njegov nivo stresa. 

 

 

 

Prijatelj portala