Snovi

Foto: Pixabay

ZAŠTO BRZO ZABORAVLJAMO SNOVE?

San je jedan od fenomena koji ne prestaje da nas fascinira i iznenađuje, a njihova sadržina i simbolika je uvek prekrivena velom mistike.

Psiholozi još uvek nisu uspeli da otkriju pravi cilj snova. Oni su svakako povezani sa pamćenjem, bilo da pomažu da spoje sećanja iz proteklog dana ili da se zaborave nevažni i neželjeni događaji,  kako se naš mozak ne bi previše opteretio podacima. Ukoliko snove posmatramo na taj način, onda ne bi ni bilo poželjno da ih pamtimo.

U snovima, nivo neurotransmitera, serotonina i noradrenalina su veoma sniženi, što je sigurno povezano sa težnjom da se opet prisetimo snova.

Svakako, najvažnije je to što sva naša osećanja u budnom stanju imaju neko značenje i što su povezana međusobno. Kada pokušamo da se setimo šta smo jeli ujutru uz kafu, to sećanje možemo povezati sa osećajem ustajanja, nezadovoljstva aparatom za kafu, sa domaćom hranom i još mnogim drugim stvarima.

Snovi su najčešće nelogični, a događaji u njima nepovezani. Zato, kada pokušavamo da se setimo sna, ne možemo da pratimo neku određenu putanju, jer se živopisni detalji gube u zamršenom lavirintu neurona.

Snovi su sastavni deo naših života, ali istovremeno i jedna od najmanje ispitivanih pojava. Vekovima su ovi pratioci spavanja intrigirali neke od najvećih naučnika, ali u eri napretka tehnologije, ostaje nam da se nadamo da će naša znanja o ovom fenomenu biti proširena istraživanjima.

Prijatelj portala